Prijeđite na glavni sadržaj

Predstavljanje Europskog digitalnog centra inovacija (EDIH) AI4HEALTH.Cro

Vrijeme
18.4.2023. 10:00
Lokacija
NSK

Institut Ruđer Bošković kao koordinator konzorcija organizira predstavljanje Europskog digitalnog centra inovacija (EDIH) 'Umjetna inteligencija za pametno zdravstvo i medicinu - AI4HEALTH.Cro'.

Predstavljanje Europskog digitalnog centra inovacija (EDIH) AI4HEALTH.Cro

Predstavljanje Europskog digitalnog centra inovacija (EDIH) AI4Health.Cro će se održati u utorak, 18. travnja 2023. s početkom u 10.00 sati u Velikom predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Ul. Hrvatske bratske zajednice 4, 10000, Zagreb.

Događanje će okupiti projektne partnere, ključne dionike u zdravstvenoj i AI industriji, te startup ekosustava, a u uvodnom dijelu uzvanicima će se obratiti predstavnici ministarstava.

Cilj događanja je predstaviti projekt AI4Health.Cro svim relevantnim dionicima, budućim korisnicima i medijima, te pružiti AI startupima više informacija o AI4Health.Cro Hubu i kako im može pomoći u sigurnom testiranju AI tehnologija u zdravstvu. Također, stručnjaci će demonstrirati primjere uspješne primjene AI tehnologije u zdravstvu i pružiti korisne savjete i trikove za pokretanje startupa.

Akreditacije

Molimo kolege i kolegice novinare da se radi bolje organizacije akreditiraju putem poveznice

'MALA POKAZNA AI KLINIKA'

U sklopu 'pokazne AI klinike' koju smo sastavili posebno za ovu priliku projektni partneri predstavit će neinvazivnu AI tehnologiju mjerenja protočnosti krvnih žila, digitalnu asistenticu Megi za prevenciju i praćenje kardiovaskularnih bolesti te sustav MESI mTablet koji olakšava liječnicima kompletnu medicinsku obradu kao i naprednu speech-to-text tehnologiju.

Projekt AI4Health.Cro je neprofitni javno-privatni konzorcij koji umjetnu inteligenciju vidi kao ključnu za napredak zdravstva. Cilj projekta AI4Health.Cro je omogućiti europskim startupima i inovatorima u području umjetne inteligencije da testiraju svoje proizvode, steknu nova znanja, povežu se s ekosustavom te financiraju svoje ideje koje bi trebale doprinijeti rješavanju određenih problema koji sve više opterećuju zdravstveni sustav, a za dobrobit pacijenata, liječnika i startup ekosustava.

Konzorcij okuplja 16 partnera koje koordinira IRB. Uz IRB, partneri na projektu AI4Health.Cro su: Hrvatska udruga za umjetnu inteligenciju (CroAI), Magdalena - Klinika za kardiovaskularne bolesti, Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske, Dom zdravlja Zagreb - Centar, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Medicinski fakultet Sveučilišta u Splitu, Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci, Zagrebački inovacijski centar- ZICER, Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske, Mreža znanja, FeelsGood Capital Partners, te uspješne tvrtke IN2, Ericsson Nikola Tesla i NEWTON Technologies Adria.

Projektni partneri iz privatnog i javnog sektora omogućuju multidisciplinarnu ekspertizu u području procjene digitalne zrelosti tehnologije, podršku kod razvoja i prilagodbi tehnologije potrebama korisnika, podršku kod transfera tehnologija, ekspertizu poduzetničkih inkubatora u pisanju i vođenju projekata, pristup programima financiranja, te ekspertizu u području etičke i pravne regulative. 

Projekt se financira s 2.9 milijuna eura u sklopu programa Digitalna Europa te Nacionalnog plana oporavka i otpornosti u jednakim omjerima, u trajanju od tri godine.

DODATNE INFORMACIJE ZA MEDIJE

Prvi dio programa odvijat će se od 10.00 do 11.30 sati u velikom predvorju NSK-a, a obuhvaća pozdravne govore, predstavljanje projekta, predstavljanje članova projektnih odbora, izjave za medije te poseban dio u sklopu kojeg ćemo predstaviti neka postojeća AI rješenja u zdravstvu, u suradnji s Domom zdravlja Zagreb - Centar, Klinikom Magdalena i NEWTON Technologies Adria.

Izjave se mogu uzeti od 9.00 do 9.30 sati te od 11.00 do 12.00 sati.
Izjave za medije i kadrove predvidjeli smo u sklopu, za ovu priliku montirane, naše ''mini AI klinike'', a gdje će uzvanici i mediji moći isprobati neke od AI tehnologija. 

Za izjave su vam na raspolaganju:

  • dr. sc. Anja Barešić, koordinatorica projekta s Instituta Ruđer Bošković
  • dr. sc. Nina Šesto, pomoćnica ravnatelja Klinika Magdalena te AI4Health.Cro koordinatorica za zdravstvo te liječnici i stručnjaci koji će demonstrirati AI tehnologiju te ostali projektni partneri po potrebi.

Klinika Magdalena predstavit će rad digitalne asistentice Megi za prevenciju i praćenje kardiovaskularnih bolesti. Megi je dostupna putem chat aplikacija, te komunicira s pacijentima na dnevnoj bazi, prikupljajući podatke o njihovom zdravstvenom stanju, pružajući podršku pacijentima s jednim ciljem - kontrole njihovog kardiovaskularnog rizika. Također, demontirat će rad AI mjerenja protočnosti krvnik žila. Riječ je neinvazivnoj tehnologiji koja može izračunati lezije u krvnim žila, te njihovo opterećenje, a na temelju dobivenih podataka može izvršiti analizu i preporuku daljnjeg liječenja pacijenta (primjerice, izdati preporuku ugradnje stenta ili ne). Prednost ove tehnologije jest da nije invazivna, dostupna je i učinkovitija.  

Osim primjera u kardiologiji u Hrvatskoj se koristi i tehnologija automatskog prevođenja govora u pisani tekst. Ključno je da je tehnologija istrenirana na medicinskim pojmovima i da prepoznaje hrvatski tekst te se proces pisanja nalaza značajno ubrzava diktiranjem u uređaj te provjerom i eventualnim ispravcima automatski prepisanog teksta štedi se značajno vrijeme. Ova tehnologija ostavlja liječnicima više vremena da se bave pacijentom i složenijim zadacima. Ovu tehnologiju razvili su partneri u Newton Technologies Adria i moći ćete je isprobati na licu mjesta.

Dom zdravlja Zagreb - Centar demonstrirat će rad sustava MESI mTablet koji liječnicima pomaže da bolesnicima pruže kompletnu medicinsku obradu kombinacijom dijagnostičkih mjerenja, zdravstvenog kartona i integriranih alata kliničke podrške za dijagnostiku i unutarbolničku komunikaciju za male ordinacije ili velike bolničke sustave te kliničke studije. Primjerice, Mesi mtablet sadrži 12 kanalni EKG koji omogućava bežično mjerenje, te trenutno dijeljenje podataka za drugo mišljenje, a može izmjeriti i određene parametre koji su pokazatelji periferne arterijske bolesti. Prednosti ove tehnologije jest da su mjerenja moguća u zdravstvenoj ustanovi, ali i kod teško pokretnih i nepokretnih bolesnika što, primjerice, mogu raditi patronažne sestre po uputi liječnika obiteljske medicine, a podaci su u realnom vremenu, odnosno nakon integracije aparata s informatičkim programom u ordinaciji liječnika, odmah vidljiv i u kartonu bolesnika.

Pozivamo kolegice i kolege novinare da na licu mjesta isprobaju neku od tehnologija u našoj ''maloj pokaznoj AI klinici''

Drugi dio programa, koji uključuje panel diskusiju, Q&A, te networking ručak odvijat će se od 12.00 do 14.30 sati u lounge dijelu NSK-a.

Tema našeg panela je: ''How can AI4Health.Cro deliver success to AI healthcare startups?''

CILJ JE PANELA je da svojim potencijalnim korisnicima, AI startupima, ponudimo više informacija o tome što im sve u sklopu AI4Health.Cro Huba stoji na raspolaganju i kako će im AI4Health.Cro Hub isporučiti sve ono što je njima potrebno kako bi im omogućili sigurno testiranje AI tehnologija u zdravstvu, ukažemo na uspješne primjere i koristi primjene AI tehnologije u zdravstvu, te da s korisnicima podijelimo startup tips&tricks.

Panel će moderirati Antonija Bilić Arar, novinarka i urednica na tehnološkom portalu Netokracija, a naši panelisti su:

  • mr. sc. Hrvoje Belani načelnik Sektora za implementaciju i unaprjeđenje informacijskih sustava, Uprava za e-zdravstvo Ministarstvo zdravstva
  • dr. sc. Nina Šesto, pomoćnica ravnatelja Klinika Magdalena te AI4Health.Cro koordinatorica za zdravstvo
  • Ino Protrka, dr. med., spec. obiteljske medicine, ravnatelj Doma zdravlja Zagreb Centar
  • Marko Poljak, direktor Newton Technologis Adria
  • Marijana Šarolić Robić, potpredsjednica udruge CRO Startup, odvjetnica
  • Matija Nakić, co-founder Faseer, potpredsjednica Uruge CroAI

Projekt financira Europska unija u sklopu programa NextGenerationEU. Projekt je sufinancira Europska unija iz programa Digitalna Europa (DIGITAL).

NAPOMENA: Sadržaj ove vijesti isključiva je odgovornost Instituta Ruđer Bošković i ni na koji se način ne može smatrati da odražava gledišta Europske unije.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.