Prijeđite na glavni sadržaj

Predstavljanje projekta: "Analiza nelinearnih komponenata s primjenama u kemometriji i patologiji"

Vrijeme
17.12.2012. 13:00
Lokacija
Predavaonica III. krila
Predstavljanje projekta: "Analiza nelinearnih komponenata s primjenama u kemometriji i patologiji"

17. prosinca 2012. godine u predavaonici III. krila IRB-a u vremenu od 13 do 14 sati održat će se prezentacija istraživačkog projekta Hrvatske zaklade za znanost "Analiza nelinearnih komponenata s primjenama u kemometriji i patologiji". Predavanje će održati voditelj projekta dr. sc. Ivica Kopriva, ZLAIR, IRB.

Projekt se financira u razdoblju od 1.12.2012. godine do 30.11.2015. godine u iznosu od 997.599 kuna, a izvodi se na Institutu Ruđer Bošković u suradnji Zavoda za laserska i atomska istraživanja i razvoj, Zavoda za molekularnu medicinu, Zavoda za organsku kemiju i biokemiju te Zavoda za patologiju KBC Dubrava. 

Ciljevi projekta odnose se na razvoj rijetkošću regulariziranih metoda nelinearnog slijepog razdvajanja signala (NSRS) u Hilbertovima prostorima sa reprodukcijskim jezgrama (HPRJ), te njihovu primjenu u kemometriji i patologiji.

Nelinearno slijepo razdvajanje signala (NSRS) omogućava nenadzirano izdvajanje komponenata iz nelinearnih smjesa. Pri tome, Hilbertovi prostori s reprodukcijskim jezgrama (HPRJ) omogućuju rješenje problema NSRS bez strukturnih ograničenja na vrstu nelinearnosti. To ovaj koncept čini praktično važnim. Cilj projekta je razvoj rijetkošću regulariziranih metoda NSRS u HPRJ s primjenama u kemometriji i patologiji.

Primjena u kemometriji predviđa izdvajanje analita iz spektara mase modela biološki važnih nelinearnih kemijskih reakcija. Primjena u patologiji predviđa dekompoziciju RGB slike histopatološkog uzorka bez uporabe kontrastnog reagensa sa demonstracijom na vizualizaciji patoloških promjena uzrokovanih poremećenim metabolizmom lipida i ugljikohidrata (šećerna bolest tipa I i II).

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.