Prijeđite na glavni sadržaj

Predstavljanje rezultata projekta PERSPIRE

Vrijeme
1.9.2023. 09:30
Lokacija
dvorana I.

Predstavljanje rezultata projekta PERSPIRE, punog naziva: "Potencijal rizosfernog mikrobioma u prilagodbi poljoprivrede klimatskim promjenama'' održat će se u petak, 1. rujna 2023. godine s početkom u 10:00 sati u dvorani 1. krila na Institutu Ruđer Bošković (IRB), Bijenička cesta 54, Zagreb.

Predstavljanje rezultata projekta PERSPIRE

Prema podacima Europske agencije za okoliš, Hrvatska je jedna od tri zemlje Europske unije (EU) s najvećim udjelom šteta od ekstremnih klimatskih događaja u odnosu na BDP, pri čemu je kao 'ranjiv' definiran upravo poljoprivredni sektor, koji trpi neke od najvećih šteta ovakvih pojava.

Smatra se da su upravo klimatske promjene uzrokovale promjene u režimu padalina što, između ostaloga, uključuje i sve češću pojavu obilnih kiša koje dovode do bujičnih poplava. Velika količina kiše koja na poljoprivredne površine padne u kratkome roku, često nakon dužih suša, može dovesti do poplava na ovim površinama, koje mogu direktno utjecati na uzgoj hrane, neposredno djelujući na promjene u funkcioniranju i strukturi mikroorganizama u tlu te na promjene u fiziologiji i morfologiji biljke.

Kako poplave djeluju na zdravlje ekosustava tla? Kako nam mikroorganizmi pomažu?

U skladu s time, na projektu PERSPIRE okupio se multidisciplinarni tim znanstvenika s IRB-a, Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta J. J. Strossmayer iz Osijeka kako bi istražili kako poplave, kao posljedice ekstremnih oborina, djeluje na zdravlje ekosustava tla, odnosno na pozitivnu interakciju koja se evolucijski razvila između mikroorganizama u tlu te biljke domaćina.

Jedan od ciljeva istraživanja bio je detektirati i karakterizirati mikroorganizme koji obavljaju svoje funkcije u tlu unatoč poplavnim okolišnim uvjetima, kako bih ih se potencijalno u budućnosti iskoristilo kao bio-cjepivo za oporavak i pomoć kulturama nakon poplavnih incidenata. Krajnji cilj projekta bila je izrada prijedloga mjera koji bi pomogao poljoprivrednicima u područjima pogođenim klimatskim promjenama, kao konačnim korisnicima mjera, u borbi protiv klimatskih promjena.

Projekt PERSPIRE financira se sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., a unutar poziva 'Shema za jačanje primijenjenih istraživanja za mjere prilagodbe klimatskih promjena'.

Izjave za medije i kadrovi

Program se odvija u dvorani 1. krila IRB-a s početkom u 10 sati. U sklopu predstavljanja rezultata projekta PERSPIRE stručnjaci iz interdisciplinarnog tima istraživača podijelit će sa sudionicima detalje o eksperimentalnom dizajnu, metodologiji istraživanja te ključnim rezultatima. U drugom dijelu programa predstavit će prijedlog mjera za potencijalnu pomoć poljoprivrednoj proizvodnji u područjima pogođenim klimatskim promjenama.

U privitku dostavljam program događanja. Prema programu izjave i kadrove ćete moći uzeti odmah nakon uvodnog dijela predstavljanja programa po potrebi u laboratoriju.

Predviđeno u 10.35 sati.

Akreditacije i registracija

Molimo kolege da se radi bolje organizacije akreditiraju putem poveznice

Projekt je sufinancirala Europska unija iz  Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj objave isključiva je odgovornost Instituta Ruđer Bošković.

Više informacija o projektu

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.