Prijeđite na glavni sadržaj

Predstavljanje rezultata projekta: "Prilagodba mjera kontrole populacije komaraca klimatskim promjenama u Hrvatskoj"

Vrijeme
9.3.2023. 11:00
Lokacija
Agronomski fakultet

Predstavljanje rezultata projekta 'Prilagodba mjera kontrole populacije komaraca klimatskim promjenama u Hrvatskoj' koji provode Odjel za biologiju Sveučilišta u Osijeku (UNIOS) i Institut Ruđer Bošković (IRB) održat će se u četvrtak 9. ožujka 2023. s početkom u 11:00 sati u Velikoj vijećnici, Paviljon VI, Sveučilišta u Zagrebu Agronomski fakultet, Svetošimunska cesta 25, 10 000 Zagreb.

Klimatske promjene glavni su pokretač širenja invazivnih vrsta komaraca i promjene dinamike autohtonih vrsta. Stoga je nužno prilagoditi mjere i strategije kontrole populacije komaraca novonastalim uvjetima, na što je fokusiran ovaj projekt koji provode osječki Odjel za biologiju i Institut Ruđer Bošković u Zagrebu, a financiran je iz Europskoga fonda za regionalni razvoj.

Istraživački tim predstavit će prediktivni model dinamike populacija komaraca koji uključuje i širenje jedinki komaraca u prostoru. Konkretno, u sklopu projekta izrađen je matematički model dinamike populacije komaraca koji omogućuje predviđanje brojnosti akvatičkih razvojnih stadija (jajašca, ličinke i kukuljice) i odraslih jedinki komaraca u svakom kvadrantu prostorne mreže za svaki dan u godini.

Ovaj model korišten je za izradu računalnih simulacija utjecaja klimatskih promjena na dinamiku populacija komaraca te predviđanje ishoda i optimizaciju primjene mjera kontrole populacija komaraca. Medijima i uzvanicima istraživački tim će demonstrirati rad web sučelja za kontrolu komaraca. prezentirati će se i rezultati istraživanja razvijenosti svijesti o potrebi za prilagodbu klimatskim promjenama te su ostvareni kontakti s jedinicama lokalne samouprave i zavodima za javno zdravstvo.

Rezultate projekta i demonstracija rada u interaktivnom web sučelju za kontrolu komaraca predstavit će:

  • prof. dr.sc. Branimir K. Hackenberger, Odjel za  biologiju, UNIOS
  • dr. sc. Tin Klanjšček, Institut Ruđer Bošković
  • Tamara Đerđ, mag. biol, Odjel za  biologiju, UNIOS
  • Domagoj K. Hackenberger, mag. prot nat. et amb., Odjel za  biologiju, UNIOS

Napomena za predstavnike medija:

Program počinje u 11h sati, a znanstvenici će na raspolaganju za izjave za medije biti od 10:00 do 11:00 sati te nakon završetka programa odnosno u 13 sati. Za potrebe tv redakcija i tv priloga omogućili smo snimke s terena za korištenje i montažu u sklopu priloga.

Molimo kolege da se radi bolje organizacije akreditiraju putem poveznice

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.