Prijeđite na glavni sadržaj

Radionice: "Kako pisati za Prirodu"

Vrijeme
18.4.2013. 11:00
Lokacija
Knjižnica I. krila
Radionice: "Kako pisati za Prirodu"

 

Radionice "Kako pisati za Prirodu" će se održavati od 18. do 19.4. u knjižnici I. krila.

18.4. u 11h - dr. Nenad Raos

Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb

Kako popularizirati znanost
Temelj popularizacije znanosti je spajanje dviju struka, znanosti i novinarstva. Problemi uvijek nastaju kada popularizator nije ovladao bilo jednom bilo drugom strukom. To se čestio događa jer popularizatori dolaze ili iz redova novinara ili iz redova znanstvenika. U predavanju ću govoriti o specifičnim pristupima znanstvenika i novinara te ukazivati na načine ujedinjavanja novinarskog i znanstvenog pristupa.

18.4. u 14h - dr. Tihomir Marjanac

Geološki odsjek PMF-a, Sveučilište u Zagrebu

19.4. u 11h - dr. Dario Hrupec

Zavod za eksperimentalnu fiziku, Institut Ruđer Bošković, Zagreb 

Biti autor u časopisu Priroda
Časopis Priroda jedan je od najstarijih časopisa za popularizaciju prirodnih znanosti u Europi koji izlazi od 1911. godine, a izdaje ga Hrvatsko prirodoslovno društvo koje je aktivno od 1885. godine. Priroda objavljuje članke iz cijelog prirodoslovlja: fizike (uključivo i astronomiju), kemije, biologije i geologije. Također objavljuje komentare i piše o događanjima vezanim uz popularizaciju i promociju prirodnih znanosti. Tekstove pišu uglavnom znanstvenici, od znanstvenih novaka do akademika i nobelovaca. Ali pišu i studenti pa čak i učenici. I vi možete biti autor u Prirodi ako imate dobru temu i volju za pisanjem. Uredništvo će vam rado pomoći i doraditi tekst iz čega možete početi razvijati svoju vještinu dobrog pisanja, vještinu koja je u znanosti, ali i šire, iznimno korisna.

19.4. u 14h - dr. Franka Miriam Brückler

Matematički odsjek PMF-a, Sveučilište u Zagrebu

RPA&MPE?!

Popularnoznanstveni časopisi poput "Prirode" samo su jedan od mnogih načina popularizacije znanosti - Raising the public awareness (of sciences), kratko RPA. Matematika se vodi kao jedna od prirodnih znanosti, no popularizacija iste je s jedne strane kompliciranija nego za ostale, a s druge strane se u mnogim aspektima kombinira s popularizacijom ostalih prirodnih znanosti. U ovom će predavanju biti riječi o popularizaciji znanosti općenito i posebno matematike, a iz perspektive MPE (Mathematics of planet Earth) - naime, 2013. je svjetska godina matematike planeta Zemlje.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.