Prijeđite na glavni sadržaj

Sastanak IFMIF-DONES

Vrijeme
6.2.2017. 14:00
Lokacija
IRB, VDG

Na Institutu Ruđer Bošković (IRB) će se od 6. do 8. veljače održati 6. sastanak Skupine za dizajn i konfiguraciju uređaja IFMIF-DONES. Sastanak počinje u ponedjeljak 6.2.2017. u 14:00 sati.

Sastanak IFMIF-DONES

Događanje se organizira u sklopu jednog od najvećih projekata današnjice - projekta EUROfusion, koji upravlja svim europskim istraživačkim aktivnostima u području fuzije s ciljem uspješne realizacije konstrukcije prvog međunarodnog termonuklearnog eksperimentalnog reaktora (ITER) i razvoja tehnologije za izgradnju demonstracijske fuzijske nuklearne elektrane (DEMO).

Naime, ITER bi trebao potvrditi izvedivost kontrolirane nuklearne fuzije i omogućiti razvoj tehnologije za izgradnju komercijalnih fuzijskih elektrana. Znanja stečena u sklopu ITER-a omogućit će projektiranje uređaja sljedeće faze, a to je demonstracijska fuzijska nuklearna elektrana DEMO.

S obzirom da će materijali u DEMO elektrani, kao i na ITER-u, biti izloženi vrlo jakom neutronskom zračenju, nužno je ispitati otpornost raznih materijala na zračenja kako bi se izabrali oni optimalni.

Ključni uređaj za testiranje materijala u ekstremnim uvjetima velikog zračenja jest IFMIF-DONES tj. međunarodni uređaj za ozračivanje fuzijskih materijala - neutronski izvor za DEMO.

Prema sadašnjim procjenama, cijena gradnje DONES-a je preko 550 milijuna eura. Oko trećinu toga iznosa trebala bi dati izravno EU, više od trećine bi trebala osigurati zemlja domaćin, ali iz strukturnih fondova EU, a trećinu bi financirali Japan i drugi veliki partneri u ITER-u.

Cilj je sastanka skupine za dizajn i konfiguraciju DONES-a razmotriti sve tehničke i znanstvene aspekte konstrukcije DONES-a, posebno onih u vezi s robotikom, a koji su nužni za remont dijelova DONES-a, u čemu uz IRB sudjeluje i tvrtka INETEC, kao i aspekte zaštite od zračenja, u čemu također sudjeluje IRB. Pored toga, znanstvenici će raspravljati o aspektima korištenja DONES-a za znanstvena istraživanja te industrijsku i medicinsku primjenu temeljenu na brzim neutronima.

Skup će voditi prof. dr. sc. Angel Ibarra iz španjolskog CIEMAT-a, inače voditelj radnog paketa WPENS EUROfusiona i dr. sc. Tonči Tadić, koordinator Hrvatske fuzijske istraživačke jedinice (CRU).

Za sudjelovanje IRB-a u ovom dijelu fuzijskog programa Europske unije značajna je suradnja s hrvatskom industrijom. U tome IRB ima potporu svog industrijskog partnera INETEC -Instituta za nuklearnu tehnologiju d.o.o., koji za DONES razvija tehnologiju remonta dijelova akceleratora DONES u ekstremnim uvjetima, koristeći daljinski upravljane robote.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.