Prijeđite na glavni sadržaj

Superračunalstvo u prirodnim znanostima

Vrijeme
17.5.2023. 10:00
Lokacija
IRB

Centar za informatiku i računarstvo (CIR) Instituta Ruđer Bošković (IRB) organizira jednodnevno događanje pod nazivom 'Superračunalstvo u prirodnim znanostima' koje će se održati u srijedu, 17. svibnja 2023. godine, s početkom u 10:00 sati, u dvorani III. krila IRB-a.

Superračunalstvo u prirodnim znanostima

Događanje je namijenjeno svim znanstvenicima i istraživačima koji žele steći bolji uvid u najnovija postignuća računarstva visokih performansi (HPC) i tehnologija umjetne inteligencije (AI) u područjima molekularne medicine i biologije, računalne i medicinske kemije, te kozmologije.

Polaznici će imati priliku osvježiti postojeća znanja i steći nova u radu sa superračunalima, te naučiti kako samostalno koristiti računalne programe koji omogućavaju istraživanja u navedenim znanstvenim područjima.

Događanje se provodi u sklopu suradnje između Instituta informacijskih znanosti, Maribor (IZUM), Sveučilišta u Rijeci (UNIRI), KBC Sestre Milosrdnice i IRB-a, a u okviru aktivnosti projekta EuroHPC2.

Prijava na događanje

Centar za informatiku i računarstvo dio je Hrvatskog centra kompetencija za HPC, koje je središnje mjesto na kojem krajnji korisnici iz sustava znanosti i visokog obrazovanja, industrije i javne uprave, imaju pristup inovativnim rješenjima prilagođenim stupnju zrelosti nacionalne i europske HPC infrastrukture te različitim grupama korisnika, odnosno njihovim potrebama i zahtjevima. Centar pridonosi osnaživanju postojećih i razvitku novih kompetencija iz područja računarstva visokih performansi (engl. High Performance Computing, HPC), te stvara pretpostavke za sinergijsko djelovanje na izgradnji politika, financiranja i upravljanja resursima u trima područjima: HPC, analiza velikih skupova podataka na HPC resursima (engl. High Performance Data Analytics, HPDA) i tehnologija umjetne inteligencije (engl. Artificial Intelligence, AI).

Po završetku EuroCC projekta Hrvatski centar kompetencija za HPC se nastavlja razvijati kroz National Competence Centers in Framework of EuroHPC Phase 2 (EuroHPC2).

Uz Srce u ulozi voditelja konzorcija i nacionog partnera na projektu, podršku hrvatskim institucijama u provedbi projekta daje MZO, a Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu (FESB), Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku (FERIT), Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci (RITEH) i Institut Ruđer Bošković sudjeluju u ulozi povezanih subjekata.

Radujemo se Vašem dolasku i zajedničkom učenju na događanju “Superračunalstvo u prirodnim znanostima“!

Program događanja

 • 10:00 – 10:30: Registracija
 • 10:30 – 10:40: Karolj Skala, Pozdravni govor
 • 10:40 - 11:20: Violeta Šikaleska - IZUM, Što dobivate na HPC Vega u otvorenom pristupu EuroHPC JU?
 • 11:20– 12:00: Gordan Janeš – UNIRI, Usporedba korištenja SLURM/PBS-a, environmental moduli na Buri
 • 12:00 - 12:20: Antonela Vrljičak - KBC Sestre Milosrdnice, Napredak i budući trendovi u liječenju raka prostate
 • 12:20 – 13:00: Pauza za ručak
 • 13:00 - 13:40: Zvonimir Vlah - IRB, Primjena superračunala u kozmologiji
 • 13:40 - 14:20: Draško Tomić - IRB, Modeliranje složenih bolest
 • 14:20 - 15:00: Davor Davidović - IRB, Iskustva razvoja naprednih algoritama s primjenom u prirodnim znanostima
 • 15:00 – 15:30: Okrugli stol
 • 15:30: Zatvaranje događanja

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
 • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.