Prijeđite na glavni sadržaj

Završna konferencija projekta "Gender4 STEM - Gender Aware Education and Teaching"

Vrijeme
6.2.2020. 09:00
Lokacija
IRB, dvorana III.

Ususret obilježavanju Međunarodnog dana žena i djevojaka u znanosti, Institut Ruđer Bošković (IRB) i tim projekta ‘Gender4 STEM - Gender aware education and teaching’ pozivaju Vas na završnu konferenciju projekta koja će se održati u četvrtak 6. 2. 2020. godine s početkom u 9:00 sati u dvorani 3. krila Instituta Ruđer Bošković, Bijenička cesta 54, Zagreb.

Završna konferencija projekta "Gender4 STEM - Gender Aware Education and Teaching"

Događanje je namijenjeno uzvanicima po pozivu, partnerima na projektu, obrazovnim stručnjacima i nastavnicima, popularizatorima znanosti  te predstavnicima medija. Molimo predstavnike medija da se akreditiraju putem poveznice.  

Riječ je o projektu koji je sufinancirala Europska unija u sklopu ERASMUS+ projekta i koji se provodio u četiri europske zemlje, Luxemburgu, Italiji, Nizozemskoj, Rumunjskoj i Hrvatskoj.

Koordinator i nositelj projekta je Institut za znanost i tehnologiju u Luksemburgu (LIST), a uz IRB koji je član ekspertnog tima, partneri na projektu su Fundatia Professional - Rumunjska, VHTO - Nizozemska, Consulio d.o.o. - Hrvatska, SMARTVENICE - Italija, te WIDE (Women in digital empowerment) - Luksemburg.

Cilj projekta ‘Gender4 STEM’ bio je adresirati razloge slabe zastupljenosti djevojčica u obrazovanju u području  STEM-a (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika), a potom i žena u STEM karijeri.

Program događanja otvorit će ravnatelj IRB-a dr. sc. David M. Smith te voditeljica projekta dr. sc. Marie Gallais, LIST, a izuzetna je čast projektnog tima najaviti veleposlanicu Australije u Republici Hrvatskoj Nj. E. Elizabeth Marianne Petrovic kao posebnu gošću i motivacijskog govornika u prvom dijelu programa.

S obzirom da se često kao jedan od razloga zašto su STEM discipline neprivlačne djevojčicama navode postojeći stereotipi, jedna od aktivnosti projektnog tima bila je analizirati stavove, te zainteresiranost i uključenost djevojčica u predmete iz STEM područja u uskoj suradnji s nastavnicima, a uzimajući u obzir postojeće stereotipe koji djevojkama nerijetko nameću mišljenje da nisu dovoljno talentirane za karijeru u području STEM-a.

U sklopu projekta razvijena je i posebna platforma za e-učenje  ‘Gender4 STEM asistent u nastavi’ koji nastavnicima nudi bogati izbor alata i materijala koje mogu koristiti u nastavi s ciljem poticanja snažnijeg interesa te ravnopravne zastupljenosti djevojčica u obrazovanju u području  STEM-a.

Rezultate projekta predstavit će Iva Matasić, direktorica tvrtke Consulio i koordinatorica projektnih aktivnosti u Hrvatskoj te Tomislav Negulić iz tvrtke Negactive.

Posebno zanimljiv bit će i okrugli stol koji će okupiti nastavnike koji su bili uključeni u projekt i koji će podijeliti svoja iskustva sa sudionicima.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.