Prijeđite na glavni sadržaj

Završna radionica A3 PICO 3G

Vrijeme
24.3.2019. 09:00
Lokacija
Rovinj

U sklopu dva milijuna kuna vrijednog projekta 'Potencijal jadranskih mikroalgi za proizvodnju biogoriva 3. generacije' (A3 PICO 3G) Centar za istraživanje mora (CIM) Instituta Ruđer Bošković (IRB) organizira završnu radionicu od 24. do 27. ožujka 2019. godine u Multimedijalnom centru, Trg brodogradilišta 5, Rovinj. Ovo događanje dovodi u Rovinj vodeće hrvatske stručnjake u području plave biotehnologije koji otkrivaju kako morske alge mogu pomoći u pronalaženju alternativnih goriva.

Završna radionica A3 PICO 3G

Na radionici će se okupiti hrvatski stručnjaci u području biologije i kemije mora, ekološkog modeliranja i procesnog inženjerstva te predstaviti rezultate i mogućnosti primjene morskih mikroorganizma u proizvodnji visokovrijedne biomase i bioremedijaciji industrijskih otpadnih voda. Kroz raspravu sudionici će donijeti zaključke o provedenom dvogodišnjem istraživanju te utvrditi smjernice za daljnja istraživanja potencijala mikroalgi za bioremedijaciju otpadnih voda i kogeneracijsku proizvodnju biogoriva.

AKREDITACIJA ZA MEDIJE

Molimo predstavnike medija da se radi što bolje organizacije akreditiraju OVDJE.

Kolegama novinarima predlažemo dolazak ili u nedjelju, 24.3.2019 u 12:45 sati na predavanje dr. Marie Blažine: 'Morske alge- upotreba u industriji i očuvanje biološke raznolikosti', a koje je namijenjeno i školskoj djeci u sklopu terenske nastave biologije i kemije ili u utorak 26.3.2019. u 12.25 kad će u sklopu programa gradonačelnik Rovinja održati pozdravnu riječ i dati osvrt na sinergiju razvoja društva i održivih izvora energije.

Projekt A3 PICO 3G pokrenut je u sklopu programa 'Poticanja istraživačkih i razvojnih aktivnosti u području klimatskih promjena' Hrvatske zaklade za znanost, a u suradnji IRB-a, Industrije nafte INA d.d. i Sveučilišta Santa Barbara u Kaliforniji.

Među prvim ciljevima projekta A3 PICO 3G bila je izrada pouzdane platforme za bioprospekting mikroalgi sjevernog Jadrana kao temelja budućih istraživanja i njihove eksploatacije. Dobiveni rezultati omogućiti će ekonomsku analizu održivosti proizvodnje biogoriva 3. generacije (npr. biodizel) s naglaskom na povećanje učinkovitosti procesa kroz kogeneracijsku proizvodnju (npr. bioetanol, bioplin i električna energija) i procesnu optimizaciju.

Ova znanstvena radionica dovodi u Rovinj vodeće hrvatske stručnjake u području plave biotehnologije koji otkrivaju kako morske alge mogu pomoći u pronalaženju alternativnih izvora goriva.

Posebna pažnja usmjerena je na uzgoj mikroalgi na industrijskim otpadnim vodama, pri čemu umiješavanje morske vode (podešavanje saliniteta) i komunalne ili sanitarne otpadne vode (bogat izvor biodostupnog fosfora) s industrijskim otpadnim vodama otvara mogućnosti proizvodnje vrijedne biomase uz smanjene troškove tijekom pročišćavanja otpadnih voda sprječavajući nepoželjne efekte eutrofikacije obalnih voda kao što su cvatnje toksičnog fitoplanktona i hipoksija.

Uzevši u obzir mogućnosti primjene morskih mikroorganizama u biotehnologiji, npr. za biogoriva, funkcionalnu hranu, prirodne lijekove/dodatke prehrani, ovakva i slična istraživanja predstavljaju perspektivu plave ekonomije u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, a kao takva potencijalno pružaju rezultate i rješenja koja bi mogla biti od velikog socioekonomskog značaja.

Program radionice obuhvaća predstavljanje rezultata od strane istraživača na projektu A3 PICO 3G, predavanja pozvanih predavača, javne diskusije te zatvorene konzultacije projektnih partnera unutar radnih grupa za pojedine teme obrađivane projektom.

PROGRAM DOGAĐANJA

O PROJEKTU:

http://a3pico.irb.hr/

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.