Prijeđite na glavni sadržaj

Završna radionica projekta ProtectAS

Vrijeme
4.5.2023. 10:00
Lokacija
Građevinski fakultet Zagreb

Na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održat će se 4. svibnja 2023. godine Završna radionica projekta "Razvoj sustava kontrole i obrane luka od unosa stranih vrsta” - KK.05.1.1.02.0013 – ProtectAS) u svrhu informiranja o rezultatima projekta.

Završna radionica projekta ProtectAS

Na Završnoj radionici projekta ProtectAS bit će predstavljeni rezultati istraživanja provedenih u okviru ovog projekta, ali i povezanost istih na dosadašnja, koja su povezana s problematikom kontrole i zaštite brodskih luka i problema invazivnih vrsta, i istraživanjem Jadrana u cijelosti.

Interdisciplinarna istraživanja provedena su u dvije najveće hrvatske teretne luke, Rijeka i Ploče, a obuhvatila su istraživanja abiotičkih čimbenika, sastava planktonskih zajednica i prisustva bakterija i patogena, te modeliranje morskih struja u lukama na osnovu provedenih mjerenja na terenu, s ciljem određivanja dinamike širenja vrsta u lukama i u širi akvatorij. Rezultate će  izložiti predstavnici svih partnerskih institucija: Sveučilišta u Dubrovniku – Odjel za primijenjenu ekologiju, Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko – goranske županije, Pomorskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i Centra za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković.

Dobiveni podaci koristit će se za izradu plana mjera za suzbijanje i smanjenje potencijalnih štetnih posljedica od unosa stranih i štetnih vrsta brodskim balastnim vodama. Sve to pridonijeti će smanjenju ranjivosti obalnog područja na klimatske promjene, koje dodatno potenciraju problem unosa štetnih organizama i pomoći u očuvanju bioraznolikosti Jadrana.

Projekt ProtectAS financiran je sredstvima operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ (OPKK) Europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESIF), a na natječaju „Shema za jačanje primijenjenih istraživanja za mjere prilagodbe klimatskih promjena“. Za potrebe provedbe projekta Centru za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković kao jednom od projektnih partnera dodijeljeno je 1,1 milijun kuna sredstava, u okviru ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava između nositelja projekta, Sveučilišta u Dubrovniku i Ministarstva zaštite okoliša i energetike te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u ukupnoj vrijednosti 3.203.602,53 kn, za što je bilo osigurano 100% bespovratnih sredstava.

Završna radionica održat će se u prostoru Vijećnice Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u Kranjčevićevoj 2 u Zagrebu 4. svibnja 2023. s početkom u 10 sati. Detaljni program dostupan je u prilogu.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.