Prijeđite na glavni sadržaj

Znanstveni četvrtak - Antimaterija

Vrijeme
5.12.2013. 18:00
Lokacija
Predavaonica III.
Znanstveni četvrtak - Antimaterija

Institut Ruđer Bošković i Centar za kritičko promicanje znanosti i kritičkog mišljenja pozivaju Vas na ZNANSTVENI ČETVRTAK koji će se održati četvrtak 5.12.2103. u predavaonici III. krila Instituta Ruđer Bošković s početkom u 18 sati. Predavanje zanimljivog naslova  'Antimaterija' održat će dr. sc. Nikola Poljak sa Fizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

Kroz kratak povijesni pregled saznat ćete  gdje na Zemlji  ima antimaterije, koliko je opasna, možemo li ju iskoristiti i općenito čemu služi.

Pored toga otkrit ćemo vam gdje se antimaterija trenutno eksperimentalno proizvodi  u svijetu  i ukratko opisati eksperiment koji je proizveo dosad najtežu antimanterijsku jezgru i time ušao u Guinessovu knjigu rekorda!  Za kraj ćemo provjeriti ima li možda korisnih primjena antimaterije u budućnosti te što nam još može ponuditi ova čudesna tvar.

Dr. sc. Nikola Poljak, završio je teorijski smjer fizike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Izradio je doktorski rad na Brookhaven National Laboratory ubrzivaču u New Yorku. Tijekom i nakon doktorata nastavio raditi na PMF-u, a zatim je otišao na rad u Amsterdam kao član CERN-a. Trenutno je zaposlen na Fizičkom odsjeku PMF-a u Zagrebu. Inače uživa u šahu, crossfitu, biciklima i velikim putovanjima bez plana.

Ciklus znanstveno-popularnih predavanja 'Znanstveni četvrtak' zajedno organiziraju Institut Ruđer Bošković i CFI Croatia s ciljem približavanja znanosti građanima.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.