Prijeđite na glavni sadržaj

Znanstveni četvrtak

Vrijeme
27.11.2014. 17:00
Lokacija
Dvorana III.

Pozivamo Vas na predavanje „GEOZNANOSTI NA PUTU OD MIKRO DO NANODIMENZIJA“, koje će u okviru ciklusa ZNANSTVENI ČETVRTAK održati akademik Vladimir Bermanec, HAZU u četvrtak, 27.11.2014. u 17h u dvorani III. krila Instituta Ruđer Bošković, Bijenička cesta 54, Zagreb.

U proteklom periodu znanost i nove tehnologije omogućile su bolji uvid u vrlo sitni svijet. U tom pogledu znanost o materijalima nije bila izuzetak. To je osobito važno ne samo zbog teoretskih razmatranja nego i zbog primjene. Iako još postoje velike poteškoće pri interpretaciji opaženih rezultata primjenom ovih metoda otvaraju se novi pravci istraživanja u mineralogiji. Pri tome se mogu izdvojiti primjeri istraživanja rudnih ležišta rijetkih elemenata. Kao vrlo zanimljivo područje prikazuje se istraživanje međudjelovanja minerala i mikroorganizama te se razvija geomikrobiologija i biomineralogija. U tom novom području znanosti susrećemo se s objašnjenjima procesa nastanka Zemlje i nebeskih tijela, ali i s aktualnim procesima u okolišu.

Ovo predavanje će nam prikazati današnje moguće pravce razvoja ovog mladog i izazovnog područja istraživanja. Također će zorno biti prikazane mogućnosti znanstvene opreme na primjeru elektronske mikroskopije.

Akademik Vladimir Bermanec, prof. dr. sc. 2001. izabran je za profesora mineralogije na Sveučilištu u Zagrebu, od 2006. postaje član suradnik HAZU i redoviti profesor u trajnom zvanju, a od 2012. je redoviti član HAZU. Dužnosti mu obuhvaćaju predavanja niza kolegija iz opće mineralogije, sistematske mineralogije, optičkog određivanja minerala i stijena, softvera u geologiji, gemologije i determinativnih metoda u mineralogiji. Autor je i udžbenika iz sistematske mineralogije. Uz istraživanja brojnih minerala i mineralnih grupa pronašao je i opisao nove minerale: tuzlait, nežilovit, kornit, hennomartinit, nchwaningit i nioboaeschynit-(Y). Autor je 2 knjige, 3 poglavlja u knjigama, 44 znanstvenih radova u časopisima koje citira CC, 29 znanstvenih radova u drugim časopisima, 2 rada u ostalim časopisima, oko 150 priloga znanstvenim skupovima. Također je autor 5 radova drugih vrsta i 2 patenta.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.