Prijeđite na glavni sadržaj

17. Castle Meeting u Trakošćanu okupio ugledne svjetske znanstvenike

9.9.2022.
17. Castle Meeting u Trakošćanu okupio ugledne svjetske znanstvenike

Sudionici 17. Castel Meetinga

Međunarodni skup koji se pod zvonkim nazivom 'Castle Meeting' održava već puna tri desetljeća, ove se godine održao po sedamnaesti put i to od 28. kolovoza do 3. rujna 2022. u Trakošćanu. Organizaciju  je ove godine preuzeo Institut Ruđer Bošković (IRB), a skup je okupio preko 100 sudionika iz 22 države diljem svijeta. 

'Castle' skupovi se organiziraju pod pokroviteljstvom Međunarodnog udruženja za geomagnetizam i aeronomiju (IAGA), te predstavljaju najznačajnije mjesto susreta najpoznatijih svjetskih znanstvenika koji se bave područjem magnetizma u geoznanostima (magnetsko polje Zemlje, stijenski magnetizam, paleomagnetizam, okolišni magnetizam). 

''Želio bih prvo skrenuti pozornost na veliku tradiciju i značaj ove prestižne serije međunarodnih skupova pod nazivom 'Castle Meeting'. Pokrenuo ju je profesor Eduard Petrovsky iz Praga, koji je idejni začetnik ove serije konferencija, a krenula je još davne 1988. godine, kada je u Liblicama u Češkoj održan 1. 'Castle Meeting'.

Do 2014. godine 'Castle' skupovi su se organizirali svake dvije godine naizmjence u Češkoj i Slovačkoj, a od navedene godine održavaju se svaki puta u drugoj državi – do sada su sudjelovali Portugal, Belgija i Poljska,'' objašnjava dr. sc. Stanislav Frančišković-Bilinski, predsjednik Lokalnog organizacijskog odbora iz Zavoda za istraživanje mora i okoliša IRB-a.

Naziv 'Castle Meeting' došao je od toga što su prvi skupovi ove serije održavani u starim dvorcima Češke i Slovačke, a i nakon domaćinstva konferencije ta tradicija se održala i u drugim državama.

''Skup je idealan trening za mlade kolege jer se mladi zahvaljujući raznolikom programu uče se obnašati ulogu voditelja sjednica, biti ocjenjivani za svoj rad i nominirani za nagradu IAGA-e, a treba istaknuti kako su na konferenciji sklapane brojne suradnje i projektni prijedlozi,'' ističe dr. Frančišković-Bilinski te dodaje kako su 'Castle Meetinzi' uspješno su 'preživjeli' preko tri desetljeća s redovitim susretima svake dvije godine, uz jednu iznimku.

Naime, 17. 'Castle Meeting' u Hrvatskoj trebao se održati 2020., međutim iz razloga pandemije bio je odgođen za dvije godine i prebačen na ovu, 2022. godinu.

Tijekom 2 dana uoči početka 17. 'Castle Meetinga' održana je ljetna škola pod nazivom: 'Short course on the use of magnetic susceptibility in Earth Sciences', koja je okupila 25 polaznika, redom studenata i mladih znanstvenika koji se žele ozbiljnije baviti ovim područjem znanosti i naučiti osnove ovih metoda. Školu je koordinirao profesor Bjärne Almqvist iz Švedske, a na njoj je predavalo 8 svjetski priznatih znanstvenika. Jedan od predavača bio je i organizator 17. Castle Meetinga, dr. sc. Stanislav Frančišković-Bilinski.

dr. sc. Stanislav Frančišković-Bilinski na otvorenju škole

Sudionici oba događanja bili su izuzetno zadovoljni boravkom u Hrvatskoj, te organizacijom hrvatskih domaćina, a sljedeći, 18. Castle Meeting, održat će se u Utrechtu u Nizozemskoj.

Kontaktirajte nas

Više informacija

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.