Prijeđite na glavni sadržaj

2017 GEOTRACES Hg Intercalibration Cruise

3.7.2017.
2017 GEOTRACES Hg Intercalibration Cruise

Nedavno je u Marseillu održano međunarodno poredbeno ispitivanje 2017 GEOTRACES Hg Intercalibration Cruise na kojem su sudjelovale vodeće svjetske znanstvene grupe koje se bave istraživanjem biogeokemijskih procesa žive (Hg) u morskim sustavima.

Na poziv organizatora dr.sc. Lars-Eric Heimbürgera s marseilleskog Mediterranean Institute of Oceanography (MIO) iz Hrvatske su sudjelovali dr.sc. Vlado Cuculić, viši znanstveni suradnik iz Laboratorija za fizičku kemiju tragova, Zavoda za istraživanje mora i okoliša, Instituta Ruđer Bošković i Željko Kwokal, dugogodišnji djelatnik IRB-a, a sada vanjski suradnik istog laboratorija.

Uz naš tim koji je bio jedini iz Hrvatske, sudjelovali su znanstvenici iz još 6 zemalja. U istraživanju je sudjelovalo ukupno 23 znanstvenika iz Francuske, Hrvatske, Japana, Kanade, Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država i Slovenije. Svi timovi su dopremili svoje analitičke instrumente i znanstvenu opremu kako bi se na jednom mjestu usporedile metode određivanja Hg u morskoj vodi pri vrlo niskim, prirodnim koncentracijama (<10-12 mol/L).

Ciljevi ovog istraživanja bili su:

1. Interkalibracija za kemijske vrste (specije) Hg: ukupne žive (THg), metil žive (MeHg) i otopljene plinovite (elementarne) žive (DGM).
2. Razvoj GEOTRACES referentnog materijala (RM) za THg i MeHg u morskoj vodi.
Istraživanje je organizirano na francuskom istraživačkom brodu Antedon II u blizini Marseilleskog zaljeva (uzorkovanje morske vode i pripremanje uzoraka) i u laboratoriju MIO (dodatna obrada uzoraka i mjerenje Hg u uzorcima). Obavljeno je 6 dnevnih uzorkovanja obalne (coastal) i otvorene (open ocean) morske vode s rozetom od 12 Go-Flo uzorkivača i 4 McLane in situ pumpe. Na tri postaje uzeti su uzorci po dubini:
1. Postaja Julio: N 43°06 E 05°15’, dubina 100 m
2. Postaja Cassidaigne Canyon - K1: N 43°06’, E 5°29’E, dubina 800 m
3. Postaja Deep K2: N 42°59’ E 5°25’ dubina 1400 m.

Među timovima su postignuta vrlo dobra slaganja izmjerenih raspona koncentracija svih specija žive i to na pikomolarnim (10-12 mol/L) i femtomolarnim (10-15 mol/L) razinama, koje su prirodno prisutne u sjeverozapadnom Sredozemnom moru.

Na najdubljoj postaji K2 s 400 m dubine uzorkovana je morska voda s Go-Flo uzorkivačima u 1500 boca. Ti uzorci su konzervirani na brodu i institutu MIO te će biti poslani svim sudionicima i zainteresiranima kao GEOTRACES referentni materijal za mjerenja Hg.

Rezultati 2017 GEOTRACES Hg Intercalibration Cruise za kemijske vrste (specije) žive u morskoj vodi bit će predstavljeni na posebno organiziranom workshopu međunarodne konferencije 13th International Conference on Mercury as a Global Pollutant, 16.-21.07.2017. Providence, SAD.

Kontaktirajte nas

Više informacija

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.