Prijeđite na glavni sadržaj

Ako si u prolazu, dođi i podrži nas!

Tijekom događaja ‘Znanost u prolazu’ hrvatske će znanstvenice zainteresiranim prolaznicima pričati o znanstvenom području kojim se bave, i to sve na zagrebačkoj Špici, Cvjetnom trgu!
4.3.2022.
Ako si u prolazu, dođi i podrži nas!

U subotu, 5. ožujka 2022. od 11 do 14 sati, zagrebački Cvjetni trg bit će pretvoren u arenu za javno učenje i znanstvenu raspravu, a na Institutu Ruđer Bošković (IRB) posebno su ponosni da je među izlagačicama čak pet znanstvenica s ovog najvećeg istraživačkog instituta u Hrvatskoj.

Uoči Međunarodnog dana žena, Udruga Penkala organizira manifestaciju 'Znanost u prolazu' na kojoj će vrhunske hrvatske znanstvenice pričati o znanosti kojom se bave, što ih motivira i fascinira te zašto misle da imaju najbolji posao na svijetu.

‘’U programu će sudjelovati 15 znanstvenica. Pet znanstvenica nastupa istovremeno. Jedno individualno predavanje traje oko 15 minuta te se ponavlja četiri puta unutar jednog sata tako da ne morate brinuti da će vam neko predavanje promaknuti! Nakon toga palicu preuzima novih pet znanstvenica,’’ navode organizatori iz udruge Penkala.

U ovom zanimljivom događanju sudjelovat će čak pet znanstvenica s 'Ruđera', a pokrit će cijelu paletu zanimljivih tema.

Tako ćemo od dr. sc. Anje Barešić znanstvenice u Laboratoriju za strojno učenje i reprezentacije znanja na IRB-u, te koordinatorice projekta AI4Health.Cro, saznati kako umjetna inteligencija može pomoći liječnicima i pacijentima, dr. sc. Ivana Brekalo, poslijedoktorandica u Laboratoriju za održivu i primijenjenu kemiju IRB-a, će nas naučiti zašto i kako bez tlake nema nauke, te zašto je mehanokemija dobra za naš okoliš, dok će nam doktorandica Lucija Hok, računalna kemičarka u Laboratoriju za računalni dizajn i sintezu funkcionalnih materijala, objasniti kako joj računalne metode pomažu u istraživanju utjecaja bolesti COVID-19 na naš živčani sustav i razvoj nekih neuroloških oboljenja.

Iz Grupe profesorice Ive Tolić stižu nam čak dvije doktorandice. Molekularne biologinje Ivana Ponjavić i Monika Trupinić će nas uvesti u tajni svijet minijaturnog stroja koji dijeli naše gene, te nam otkriti zašto je istraživanje ovog staničnog stroja jako važno za prevenciju i liječenje bolesti poput raka, ali i drugih bolesti uzrokovanih genetskim poremećajima.

Više informacija o programu i izlagačicama pročitajte stranicama Udruge, a za dodatne informacije pišite na e-mail adresu Udruge.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.