Prijeđite na glavni sadržaj

Cambridge Structural Database Workshop na IRB-u

23.12.2009.
Cambridge Structural Database Workshop na IRB-u

Upravni odbor Nacionalne zaklade za znanost, visoko školstvo i tehnologijski razvoj Republike Hrvatske je na svojoj posljednjoj sjednici u 2009. godini pozitivno ocijenio projekt dr. Aleksandra Višnjevca iz Zavoda za fizičku kemiju 'Cambridge Structural Database Workshop u Zagrebu', na temelju čega će se na IRB-u, 3. i 4. ožujka 2010. godine održati istoimena radionica za studente poslijediplomskih i doktorskih studija iz pet zemalja jugoistočne Europe (Hrvatska, Slovenija, BiH, Srbija i Makedonija).

Na radionici će kao predavači sudjelovati dr. Gary Battle i dr. Peter Wood, znanstveni savjetnici Cambridge Crystallographic Data Centre (CCDC). Oni će predstaviti Cambridge Structural Database (CSD), najveću i najznačajniju bazu riješenih kristalnih struktura na svijetu, kao i najnoviju programsku podršku koju CCDC kontinuirano razvija i unapređuje i distribuira svojim korisnicima širom svijeta.

Polaznici Radionice će naučiti kako će, rabeći dobrobiti suvremenih računskih metoda, računalne tehnologije i molekularne grafike, doći do informacija o strukturama molekula (molekularnoj geometriji) te unutarmolekularnim i međumolekularnim međudjelovanjima, i te podatke primijeniti u vlastitim istraživanjima i nastavi.

Danas je sasvim jasno da su i najsitniji detalji molekularne strukture izravno povezani s fizikalnim, kemijskim i biološkim karakteristikama danoga spoja, primjerice njegovom biološkom aktivnošću ili toksičnošću. Zbog toga je izučavanje strukture molekula conditio sine qua non interdisciplinarnih istraživanja koja za cilj imaju dizajn novih lijekova, sintezu katalizatora za industrijske i laboratorijske procese, razvoj novih materijala itd. CSD je zbog svega toga istinski zlatni rudnik znanja za kemičare, fizičare, biologe i farmaceute.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.