Prijeđite na glavni sadržaj

Časopis PloS ONE objavio rad "Ruđerovaca"

9.10.2012.
Časopis PloS ONE objavio rad "Ruđerovaca"

Morfologija lančane kolonije Bacteriastrum jadranum. Izvor: PloS ONE.

Znanstvenice IRB-a dr. Galja Pletikapić, dr. Amela Hozić i dr. Vesna Svetličić iz Zavoda za istraživanje mora i okoliša objavile su, u suradnji s kolegama iz Sveučilišta u Zagrebu i Zoološke stanice Anton Dohrn iz Napulja, rad u časopisu PloS ONE pod naslovom "A Novel Type of Colony Formation in Marine Planktonic Diatoms Revealed by Atomic Force Microscopy" (IF 4,092).

Dijatomeje su velika grupa jednostaničnih mikroalgi i jedan od najčešćih oblika fitoplanktona koje su razvile niz kolonijalnih oblika života u kojima su stranice povezane organskim nitima, jastučićima ili strukturama sačinjenih od silicijevog dioksida.

U ovom radu autori daju prvi opis nove strategije formiranja kolonija među planktonskim dijatomejama koji je pronađen na jadranskoj vrsti Bacteriastrum jadranum. Ovaj do sada nevidljivi omotač otkriven je primjenom mikroskopije atomskih sila (eng. atomic force microscopy).

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.