Prijeđite na glavni sadržaj

Centar za informatiku i računarstvo je partner u tri HORIZON projekata ukupne vrijednosti 21 milijun eura

12.3.2015.
Centar za informatiku i računarstvo je partner u tri HORIZON projekata ukupne vrijednosti 21 milijun eura

Centar za informatiku i računarstvo je na zadnjem HORIZON 2020 ICT INFRA EU projektnom natječaju uspio ostvariti stopostotni učinak jer su sva tri predana prijedloga s partnerskim statusom uspješno prošla na natječaju. Riječ je tri HORIZON projekta koji razvijaju kompleksnu arhitekturu i programsku podršku u području znanstvenog računarstva u oblaku (eScience Cloud Computing). Vrijednost projekata je 21 milijun eura, od čega 392 tisuće eura pripada Institutu. U sklopu projekta ovaj najmlađi, ali po povlačenju EU sredstava najuspješniji Centar IRB-a uskoro će zaposliti nekoliko mladih inženjera.

I dok su dva projekta još u fazi ugovaranja prvi projekt EGI-Engage (Engaging the Research Community towards an Open Science Commons) je već ugovoren i započeo je početkom ožujka. Svečano javno lansiranje projekta bit će na EGI konferenciji 2015. u Lisabonu sredinom svibnja.

Ciljevi projekta EGI-Engage su jačanje postojećih računalnih kapaciteta, proširenje portfelja usluga kao i baze korisnika. U sklopu projekta uspostavit će se i jača suradnja s korisničkim zajednicama kroz mreže od osam centara kompetencija, od kojih je jedan centar kompetencije DARIAH (Digital Research Infrastructure for the Arts and Humanities, www.dariah.eu), kojega u ime partnera iz Njemačke, Nizozemske, Austrije, Mađarske i Italije koordinira Institut Ruđer Bošković.

Upravo zahvaljujući projektu EGI-Engage izvrsna znanost, prostor za inovacije, zajednička istraživanja i dijeljenje ostvarenih rezultata, koji su u središtu europske strategije, bit će dostupna cijeloj europskoj znanstvenoj zajednici, a ne samo pojedinim skupinama.

Ovim HORIZON projektima CIR je kao najmlađi i najmanji odjel IRB-a dosegao pozamašnu brojku od čak 19 europskih projekata vrijednih više milijuna eura.

Naime, ovaj tim od tek 9 stalno zaposlenih stručnjaka pod vodstvom profesora Karolja Skale uspješno aplicira na EU fondove od 2003. godine. Riječ je o projektima iz distribuiranog računarstva kojima se uspostavila složena računalna infrastruktura za razvoj suvremenih istraživanja i rješavanja kompleksnih problema eScience tehnologijom, a kroz koje je omogućena i edukacija nemalog broja stručnjaka koji su stekli znanja u područjima gdje ne postoji dostatna edukacija na sveučilištima.

Danas je, zahvaljujući distribuiranom računarstvu i eScience tehnologiji kojim se mi bavimo, te složene znanstvene izračune moguće riješiti u roku nekoliko sati

"Zahvaljujući dosadašnjim projektnim inicijativama danas na Institutu nalazi nacionalno grid čvorište zajedno s europskim grid sjedištem u koje stiže velik broj znanstvenih izračuna europskih znanstvenih institucija u kojima se računaju ekološke simulacije, meteorološka stanja, razni molekularni izračuni, složene simulacije u svemiru, dizajniraju lijekovi. Drugim riječima, ostvaruje se eScience podrška pri rješavanju složenih znanstvenih izračuna u zemlji i Europi" – ističe profesor Karolj Skala i dodaje kako je prije za provođenje takvih izračuna bilo potrebno i tisuću sati.

"Danas je, zahvaljujući distribuiranom računarstvu i eScience tehnologiji kojim se mi bavimo, te složene znanstvene izračune moguće riješiti u roku nekoliko sati" - objašnjava Skala.

Profesor Skala stoji i iza prvog financiranog europskog EU FP6 projekta u Hrvatskoj koji je na IRB-u dobio europski novac dok Hrvatska još nije bila ni kandidatkinja za članstvo u EU i mogla je biti samo promatrač.

Kroz EU projekte CIR je tako preusmjerio dio EU sredstava u RH i oplodio ih stvaranjem nove tehnologije i infrastrukture kojim su doprinijeli mogućnost primjene skalabilne virtualizacije znanstvene infrastrukture i uvođenje nove metode u znanstvenoistraživačkom radu u globalnim okruženjima.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.