Prijeđite na glavni sadržaj

Centar za istraživanje mora okupio vodeće stručnjake na sastanku konzorcija JERICO

24.4.2023.
Centar za istraživanje mora okupio vodeće stručnjake na sastanku konzorcija JERICO

Centar za istraživanje mora (CIM) Instituta Ruđer Bošković (IRB) u Rovinju bio je domaćin radnog sastanka vodećih europskih istraživačkih centara i organizacija okupljenih u zajedničku europsku istraživačku infrastrukturu obalnih opservatorija – JERICO. Sastanak pod nazivom JERICO week 2023 na Crvenom otoku je od 17. do 20. travnja okupio 60 stručnjaka iz 17 država članica Europske unije.

JERICO-RI je integrirana paneuropska multidisciplinarna i multiplatformska istraživačka infrastruktura koja okuplja vodeće centre u EU, a s ciljem promatranja, analiziranja i predviđanja promjena u obalnim morskim sustavima. Financira se u sklopu programa OBZOR 2020.

Projekt JERICO - RI istraživačima omogućava otvoreni pristup najsuvremenijim i inovativnim centrima i instrumentima, FAIR podacima i uslugama uz poticanje međunarodne interdisciplinarne znanstvene suradnje.

Konzorcij JERICO S3 okuplja čak 39 partnera iz 16 država EU-a, među kojima je i Centar za istraživanje mora IRB-a.

Naime, CIM ima izuzetno dugu tradiciju znanstvenih istraživanja obalnog dijela mora. U tom smislu veliku ulogu odigrao je i hrvatski znanstveni program praćenja sjevernog Jadrana, koji je počeo prije pedesetak godina, a koji se razvijao u projekt 'Jadran' i tako svrstao Hrvatsku među prvima u Europi koji su razvili sustavno praćenje morskog ekosustava

Tijekom trinaest desetljeća kontinuiranog istraživanja obalnog dijela mora, CIM je danas stasao u interdisciplinarni centar, što potvrđuje uvrštavanje rovinjskog Centra u program JERICO, čime je CIM postao partner najpoznatijim europskim institutima.

Tijekom trodnevnog događaja, u sklopu plenarnih sastanaka partneri su razmotrili niz kritičnih tema povezanih s projektima JERICO-RI i JERICO-S3 i DS.

Znanstvenici i stručnjaci surađivali su u radnim skupinama za razmjenu znanja i ideja, s ciljem zajedničkog dogovora o planovima za daljnji rad u okviru projekta. Znanstvenici uključeni u projekt predstavili su svoje radne planove i napredak u sklopu radnih paketa koje vode.

Ovaj sastanak predstavlja važan korak u ostvarivanju ciljeva JERICO projekta te u razumijevanju kompleksnosti obalnih morskih sustava. Uz suradnju i međusobno dijeljenje znanja, konzorcij JERICO  nastavlja raditi na unaprjeđenju praćenja i analize obalnih morskih sustava kako bi se osigurala njihova održivost u budućnosti.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.