Prijeđite na glavni sadržaj

Centru za znanstvene informacije IRB-a uručeno priznanje ''Knjižnica godine"

Predanost inovacijama i sposobnost da se prilagodi novim izazovima čine Centar ključnim partnerom hrvatskim znanstvenicima u različitim znanstvenim disciplinama, što potvrđuju brojni informacijski sustavi koje je Centar razvio, a koji su postavili temelje za razvoj Informacijskog sustava znanosti RH - CroRIS.
14.11.2023.
Centru za znanstvene informacije IRB-a uručeno priznanje ''Knjižnica godine"

Centru za znanstvene informacije (CZI) Instituta Ruđer Bošković (IRB) uručeno je priznanje ''Knjižnica godine" na svečanoj skupštini Hrvatskoga knjižničarskog društva održanoj u ponedjeljak u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Ovo priznanje vrijedna je potvrda višedesetljetnog rada i predanosti Centra u unapređenju knjižničarske struke, usluga i informacijskih servisa, čime Centar doprinosi hrvatskoj i međunarodnoj znanstveno-akademskoj zajednici.

Centar za znanstvene informacije IRB-a osnovan je 1950. godine i već sedam desetljeća obnaša važnu dužnost u podršci znanstvenicima IRB-a u raznim aktivnostima, uključujući osiguranje dostupnosti znanstvenih informacija, organizaciju informacija te razvoj raznih informacijskih sustava. Posebno se ističe uloga Centra u promicanju otvorene znanosti na institucijskoj i nacionalnoj razini, kroz izgradnju infrastrukture poput institucijskog repozitorija FULIR, repozitorija istraživačkih podataka FULIR Data, usluge pohrane podataka u oblaku 'moj oblak', sudjelovanje u izgradnji nacionalne infrastrukture za uspostavu digitalnih repozitorija - Dabar, Portala hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa - Hrčak, kao i kroz edukaciju i podršku znanstvenicima u implementaciji otvorene znanosti.

Centar odavno prelazi granice tradicionalne institutske knjižnice, razvijajući brojne informacijske servise i pružajući korisničku podršku široj akademskoj i istraživačkoj zajednici. Servisi poput Hrvatske znanstvene bibliografije (CROSBI), Baze podataka projektnih aktivnosti u znanosti i visokom obrazovanju (POIROT) te Šestara - baze podataka znanstvenih instrumenata, koje je razvio CZI, postavili su temelje novog Informacijskog sustava znanosti RH – CroRIS. CroRIS je informacijski sustav Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske razvijen u suradnji s CZI-jem i Sveučilišnim računskim centrom (Srce) te su u njega migrirani svi podaci iz postojećih informacijskih sustava. CZI i Srce danas zajednički pružaju uslugu održavanja, razvoja i pružanja korisničke podrške CroRIS-a uz svesrdnu podršku MZO-a.  

Međunarodna prisutnost Centra također je impresivna, s aktivnim sudjelovanjem u europskim projektima i međunarodnim udruženjima. Aktivnosti uključuju projekte poput PATTERN-a financiranog s 3,5 milijuna eura, kao i uključenost u razne EU projekte poput NI4OS-Europe, OpenAIRE Advance, OpenAIRE 2020, OpenAIREplus, te FOSTER.

''Kada je Knjižnica dio instituta s tradicijom dužom od 70 godina, instituta koji je izuzetno multidisciplinaran i broji oko 1000 zaposlenih, tada raditi u takvoj knjižnici donosi neke izazove, ali i brojne mogućnosti. Te mogućnosti Centar iskorištava na najbolje moguće načine. U takvom okruženju nastali su brojni informacijski servisi i alati, svojevrsni ''bestselleri'' CZI-a bez kojih znanstvenici u Hrvatskoj ne mogu zamisliti svakodnevnicu,'' istaknula je u svojem obraćanju uzvanicima dr. sc. Ivanka Jeric, pomoćnica ravnatelja IRB-a, uz iskrenu čestitku svim djelatnicima CZI-a na izvrsnim rezultatima te zahvalu struci što je prepoznala i nagradila vrijedan rad svih djelatnika Centra.

Svečanost su pozdravnim govorima otvorili glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, prof. dr. sc. Ivanka Stričević, predsjednica Zagrebačkoga knjižničarskog društva, Dorja Mučnjak, predsjednica Hrvatskoga knjižničarskog društva, Jasenka Pleško te u ime ministrice kulture i medija, državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak.

Ovo je rezultat predanosti najboljeg tima djelatnika!

''Priznanje se Centru za znanstvene informacije IRB-a dodjeljuje zbog iznimna doprinosa poticanju kreativnosti, inovativnosti i unapređivanja kvalitete rada i ustrajnoga djelovanja, u pružanju specifičnih usluga i programa korisnicima i zajednici u kojoj knjižnica djeluje, odgojnoga i obrazovnoga rada, djelotvornoga rada s javnošću te suradnje s drugim knjižnicama i institucijama na domaćoj i međunarodnoj razini,'' navedeno je u obrazloženju nagrade koju je u ime Hrvatskog društva u prepunoj dvorani Judita u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, dr. sc. Bojanu Macanu, voditelju CZI-a uručila Jasenka Pleško, predsjednica Knjižničarskog Društva.

U svojoj zahvali povodom uručenja priznanja dr. sc. Bojan Macan istaknuo je: ''Kroz protekla desetljeća, korak po korak, pružali smo nove usluge i otvarali prostor drugim knjižnicama da nam se pridruže. Danas smo ponosni što su hrvatske knjižnice snažni promotori otvorene znanosti i važan sudionik u procesima vrednovanja znanstvenih aktivnosti te što preuzimaju važnu ulogu u organizaciji podataka matične ustanove u Informacijskom sustavu znanosti RH – CroRIS.

Ovaj uspjeh rezultat je predanosti najboljeg tima djelatnika i našeg zajedništva. Veliko hvala svim kolegicama i kolegama koji trenutno rade, ili su nekada radili u našoj knjižnici, doprinoseći našim uspjesima. Posebno želim zahvaliti kolegici i prethodnici na mjestu voditeljice knjižnice, dr. Jadranki Stojanovski koja je pokrenula dobar dio aktivnosti kojima se i danas ponosimo. Također, zahvaljujem i kolegi Alenu Vodopijevecu, našem voditelju Odjela za informacijske tehnologije koji nas je u protekla dva desetljeća uvijek održavao u trendu, implementacijama najnovijih informacijskih tehnologija te je koordinirao aktivnostima našeg malog, ali agilnog tima informatičara i programera.''

''CZI je pokazao izuzetnu sposobnost prilagodbe u suočavanju s izazovima modernog znanstvenog istraživanja, te se zahvaljujući svom naprednom pristupu knjižničarstvu i informacijskim tehnologijama pozicionirao kao ključan partner akademskoj i znanstvenoj zajednici u mnogobrojnim znanstvenim disciplinama. Institut Ruđer Bošković zahvaljuje svim članovima tima CZI-a na njihovoj predanost i trudu koji su doveli do ovog značajnog priznanja koje potvrđuje vašu posvećenost te ističe važnost vašeg doprinosa zajednici," zaključio je uz čestitku ravnatelj IRB-a dr. sc. David M. Smith.

Kontaktirajte nas

Više informacija

Bojan Macan

Voditelj centra
Tel:
+385 1 456 0929
Mob: 099/261-7804
Interni broj:
1407

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.