Prijeđite na glavni sadržaj

Ciklus znanstveno-popularnih predavanja povodom dodjele Nobelovih nagrada iz prirodnih znanosti za 2009. godinu

13.11.2009.
Ciklus znanstveno-popularnih predavanja povodom dodjele Nobelovih nagrada iz prirodnih znanosti za 2009. godinu

Na Institutu Ruđer Bošković (IRB) u utorak, 17. studenog 2009. godine s početkom u 15 sati u predavaonici III. krila započet će Ciklus znanstveno-popularnih predavanja povodom dodjele Nobelovih nagrada iz prirodnih znanosti za 2009. godinu. Prvo predavanje u ciklusu održat će dr. sc. Ivica Rubelj, znanstveni suradnik u Zavodu za molekularnu biologiju IRB-a na temu: Telomere i telomeraza u starenju i imortalnosti. Organiziranjem ovog ciklusa predavanja 'Ruđerovi' znanstvenici žele širu javnost upoznati sa znanstvenim otkrićima za koja su dodijeljene Nagrade te ih zainteresirati za znanstvena istraživanja na kojima rade hrvatski znanstvenici.

Nobelova nagrada predstavlja jedno od najznačajnijih svjetskih priznanja pojedincima ili organizacijama za postignuća u različitim područjima ljudskog djelovanja. To uključuje izvanredna istraživanja, nove tehnike i tehnologije ili izniman doprinos društvu. Pri samom spomenu Nobelove nagrade u glavi većine ljudi stvara se slika univerzalnih genijalaca i briljantnih pojedinaca koji su je dobili. Stoga svake godine dodjela Nobelovih nagrada nanovo budi velik interes javnosti. Međutim, popularno - znanstvena predavanja namijenjena akademskoj i široj javnosti o tim otkrićima su rijetka. Institut Ruđer Bošković desetljećima razvija sve glavne pravce prirodnih znanosti i njeguje akademski duh te je stoga pravo mjesto na kojemu bi se ova otkrića trebala na pristupačan način predstaviti javnosti.

Nobelove nagrade u prirodnim znanostima dodjeljuju se za fiziku, kemiju i medicinu. Dobitnici Nobela za 2009. godinu za fiziku su Charles K. Kao za rad na optičkim svjetlovodima visoke propusnosti te Willard S. Boyle i George E. Smith za otkriće CCD senzora, dok su za kemiju, preciznije za otkriće strukture ribosoma, nagradu dobili Venkatraman Ramakrishnan, Thomas A. Steitz i Ada E. Yonath. Ove godine, prvi put u povijesti Nobelovu nagradu će podijeliti dvije žene, i to Nobelovu nagradu za medicinu. Elizabeth Blackburn, Carol Greider i Jack Szostak su taj genijalni tim, čije otkriće telomeraza može u potpunosti promijeniti naše shvaćanje i terapiju karcinoma.

O tome zašto je to otkriće važno za dobrobit čovječanstva više možete saznati upravo na prvom predavanju u ciklusu, kada će Vam dr. sc. Ivica Rubelj reći nešto više o tome što su to telomeraza i kakvu ulogu imaju u održavanju imortalnosti matičnih i spolnih stanica, ali i nastanku i rastu tumora. U sklopu Ciklusa znanstveno-popularnih predavanja održati će se i predavanje povodom Nobelove nagrade za Fiziku, o kojoj će govoriti dr. sc. Hrvoje Zorc, predstojnik Zavoda za laserska i atomska istraživanja na IRB-u, te predavanje o ribosomima povodom dodjele nagrade za kemiju, o kojima će nešto više reći akademik prof. dr. sc. Željko Kućan.

Organiziranjem ovakvih događanja Institut 'Ruđer Bošković' nastoji tajne i ljepote znanosti podijeliti sa svojim kolegama i studentima te ih približiti hrvatskim građanima. Ovaj ciklus znanstveno-popularnih predavanja jedan je od brojnih serija predavanja koje 'Ruđerovci' planiraju organizirati i tijekom 2010. godine kada Institut 'Ruđer Bošković' obilježava 60. godišnjicu svojega postojanja.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.