Prijeđite na glavni sadržaj

Ciklus znanstveno-popularnih predavanja povodom dodjele Nobelovih nagrada iz prirodnih znanosti za 2010. godinu

22.10.2010.
Ciklus znanstveno-popularnih predavanja povodom dodjele Nobelovih nagrada iz prirodnih znanosti za 2010. godinu

Na Institutu Ruđer Bošković (IRB) u četvrtak, 28. listopada 2010. godine s početkom u 13:30 sati u predavaonici III. krila započet će Ciklus znanstveno-popularnih predavanja povodom dodjele Nobelovih nagrada iz prirodnih znanosti za 2010. godinu. Prvo predavanje u ciklusu održat će dr. sc. Marko Kralj, viši znanstveni suradnik Instituta za fiziku pod naslovom: Od obične olovke do Nobelove nagrade za fiziku.

Tim znanstvenika, Andre Geim i Konstantnin Novoselov u jednakom omjeru dijele Nobelovu nagradu iz fizike za 2010. godinu. Nobelov komitet dodjeljuje im nagradu svega šest godina nakon što su u svom laboratoriju po prvi puta iz grafita izolirali grafen i izmjerili njegova svojstva vođenja elektrona. Otkriće Geima i Novoselova potaknulo je neviđenu lavinu fundamentalnih istraživanja. Pokazalo se da grafen, jedan jedini sloj atoma ugljika pakiranih u strukturi pčelinje saće, ima niz fascinantnih svojstava: odličan je električni vodič, stotinu puta je čvršći od čelika, izvrstan je vodič topline i uz sve to gotovo proziran. U izglednoj primjeni, grafen ima potencijal revolucionirati mnoga područja: od elektroničke industrije do medicine.

Dr. sc. Marko Kralj rođen je 1973. godine u Zagrebu. Doktorirao fiziku na PMF-u 2003. godine. Nakon toga proveo je tri godine na Sveučilištu u Bonnu na poslijedoktorskom usavršavanju. Osnovni istraživački interes mu je fizika na površinama, što uključuje upotrebu niza eksperimentalnih tehnika koje su prikladne za proučavanje svojstava površina i nano-struktura. Od 2007. godine u fokusu interesa i istraživanja je grafen i grafenski slojevi poduprti metalnim podlogama.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.