Prijeđite na glavni sadržaj

Članak znanstvenika IRB-a objavljen u časopisu Chemical Reviews

25.3.2011.

Članak "Grafičko predstavljanje proteina" nedavno je objavljen u časopisu Chemical Reviews (vol. 111, 2011). Chemical Reviews je najcitiraniji časopis Američkog Kemijskog Društva (s faktorom utjecaja 36 je ujedno i prvi među 140 časopisa u kategoriji Chemistry, Mutidisciplinary) i objavljivanje u njemu predstavlja veliko priznanje znanstvenicima, u ovom slučaju djelatnicima Centra za NMR, dr. sc. Draženu Vikić-Topiću i dr. sc. Dejanu Plavšiću. Ko-autori na radu su profesori Milan Randić i Jure Zupan iz Ljubljane i Alexandru T. Balaban iz Galvestona, SAD. Grafičko predstavljanje biosekvenci je predmet istraživanja u bioinformatici već četvrt stoljeća, a poseban zamah kroz posljednjih deset godina su mu dali upravo naši istraživači.

U ovom preglednom članku težište je na grafičkom istraživanju proteina ali su, prirodno, dani i rezultati za DNK i RNK. Članak je s namjerom popraćen mnogim, do u detalje razrađenim primjerima, kako bi se i novaci u području mogli brzo uključiti i dalje razvijati ovdje prikazane metode. Daljnju originalnost članku daje činjenica da se ne bavi samo do sada postignutim rezultatima već razmatra i predlaže nove puteve istraživanju u bioinformatici ali i nizu drugih područja. Naime, ovdje prikazani postupci za kvantitativnu karakterizaciju proteomskih mapa, jednako se dobro dadu iskoristiti za npr. karakterizaciju dvodimenzionalnih NMR mapa kao i drugdje gdje su istraživači suočeni s izborom optimalnog prikaza složenih baza podataka.

Članak znanstvenika IRB-a objavljen u časopisu Chemical Reviews

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.