Prijeđite na glavni sadržaj

Cro-BioImaging

21.6.2012.
Cro-BioImaging

Pozivamo vas na osnivački sastanak inicijative za razvoj i koordinaciju infrastrukture za bio-oslikavanje (BioImaging) u Hrvatskoj. Sastanak će se održati 13. srpnja u 13 sati u dvorani III. krila.

Cro-BioImaging omogućit će svim svojim dionicima - pripadnicima iz akademske zajednice i industrije te državnih i javnih službi, koji rade na području RH, pristup širokom rasponu suvremenih tehnika svjetlosne mikroskopije, čime će se podignuti razina bioloških i biomedicinskih istraživanja u Hrvatskoj i direktan pristup istraživačkoj infrastrukturi i ekspertizi iz ovog područja.

Metode suvremene svjetlosne mikroskopije nalaze sve širu primjenu u: genetici, staničnoj biologiji, biljnoj biologiji, mikrobiologiji, eksperimentalnoj i kliničkoj medicini, biotehnologiji, forenzici, znanosti o okolišu te u nekim područjima primijenjene kemije i fizike.

Prijava

Molimo vas da potvrdite svoj dolazak na: info@irb.hr, najkasnije do 9. srpnja 2012.

Ovaj susret upoznat će Vas s politikom razvoja znanstveno-istraživačkih infrastruktura na razini Europske unije, putem strateškog mehanizma ESFRI (European Strategy Forum on Research Infrastructures). U sklopu ESFRI-a, istraživačke infrastrukture u biološkim i medicinskim znanostima okupljene su u grupaciju Biological and Medical Sciences Research Infrastructures (BMS RIs), koja obuhvaća 10 infrastrukturnih projekata. Jedan od njih je Euro-BioImaging, čiji je Cro-BioImaging nacionalni partner unutar Hrvatske.

Doznajte kako Europa strateški promišlja razvoj istraživačke infrastrukture. Upoznajte se s trendovima u suvremenoj svjetlosnoj mikroskopiji i njenoj primjeni u bio-znanostima. Uključite se u koordiniranje razvoja istraživačke infrastrukture u području svjetlosne mikroskopije u Hrvatskoj. Uključite se u Cro-BioImaging!

Zašto Cro-BioImaging?

Misija

Omogućiti mehanizme korištenja i pristup bitnim metodama suvremene svjetlosne mikroskopije svakom biologu i biomedicinskom znanstveniku u Hrvatskoj, djelujući kao mreža distribuirane nacionalne infrastrukture za bio-oslikavanje uklopljene u ESFRI projekt Euro-BioImaging.

Vizija

Cro-BioImaging predstavljat će nacionalnu mrežu dionika koji obuhvaćaju ključnu instrumentaciju, ekspertizu i edukaciju u području napredne svjetlosne mikroskopije. Uključeni će biti i komercijalni ponuđači opreme i servisa, te korisnici opreme i ekspertize u ovom području. Osim ojačavanja lokalnih resursa, omogućit će se pristup specijalnim tehnikama, repozitorijima metoda i znanja, alatima, softverskim aplikacijama i ostalim ekspertizama distribuiranim u regionalnim i europskim centrima uključenim u konzorcij Euro-BioImaging.

Pristup modernim metodama bio-oslikavanja

Cro-BioImaging bi trebao omogućiti znanstvenicima u cijeloj zemlji pristup širokom rasponu suvremenih tehnika svjetlosne mikroskopije, čime će se podignuti razina bioloških i biomedicinskih istraživanja u Hrvatskoj. Korisnici ove infrastrukture bit će, osim pripadnika akademske zajednice, korisnici iz industrije te državnih i javnih službi. Metode suvremene svjetlosne mikroskopije nalaze sve širu primjenu u genetici, staničnoj biologiji, biljnoj biologiji, mikrobiologiji, eksperimentalnoj i kliničkoj medicini, biotehnologiji, forenzici, znanosti o okolišu, te u nekim područjima primijenjene kemije i fizike. Očekuje se da će dionici iz svih ovih sektora i područja biti umreženi u Cro-BioImaging i time imati direktan pristup navedenoj infrastrukturi i ekspertizi.

Koordinacija, defragmentacija, integracija i suradnja

Putem inicijative Cro-BioImaging koordinirati će se aktivnosti u nabavci opreme, razvoju i primjeni metoda, te edukaciji u području bio-oslikavanja u Hrvatskoj.

Bolja uklopljenost u ERA

Kroz uključenost nacionalne infrastrukture u ESFRI projekt Euro-BioImaging pospješit će se suradnja i integracija hrvatskog istraživačkog prostora u europski istraživački prostor (ERA).

Vodeći eksperti osiguravaju servisne usluge i trening

Vodeći stručnjaci u području bio-oslikavanja, bio-fotonike, digitalnog procesiranja i analize slika, te primjene tih tehnologija u bio-znanostima omogućiti će ekspertni servis, stručne tečajeve i konzultacije, kao i vrhunsku edukaciju. Ove će usluge biti na raspolaganju, kako članovima akademske zajednice, tako i zainteresiranim dionicima iz industrije, medicinskih ustanova i ostalih javnih službi.

Nacionalne inicijative u okviru ESFRI

Pokretanje nacionalnih istraživačkih infrastruktura u okviru ESFRI-a, koordiniranih od vodećih stručnjaka u pojedinim područjima, dokida slabu usklađenost infrastrukturnih projekata na nacionalnoj razini, jer će infrastrukturne investicije biti odobrene samo dobro organiziranim i optimalno zamišljenim inicijativama. Putem uklopljenosti u europske ESFRI projekte, ostvariti će se povezanost s infrastrukturnim trendovima, kriterijima i postupcima u sklopu ERA-e. Uključenosti u ESFRI predstavljat će garanciju kvalitete, stručnosti i serioznosti određene infrastrukturne inicijative.

Cro-BioImaging Program

12:00-13:00

Okupljanje i registracija / Registration

13:00-13:15

Uvodne napomene / Introductionary remarks

13:15-14:05

Euro-BioImaging: An Introduction
Antje Keppler / Euro-BioImaging Project Manager / EMBL / Heidelberg

14:05-14:45

Building a microscopy network in Spain: Experiences from the last two years
Timo Zimmerman / Spanish Bioimaging Network / Centre for Genomic Regulation / Barcelona

14:45-15:15

Pauza / Break

15:15:15:55

Kratki pregled suvremene svjetlosne mikroskopije / Advanced Light Microscopy: An Overview
Igor Weber, Institut Ruđer Bošković

15:55-16:30

Cro-BioImaging, umreženje zajednice dionika – rasprava /
Cro-BioImaging, networking a community of stakeholders – discussion

16:30-17:30

Oprema za bio-oslikavanje – prezentacije / Bioimaging equipment - presentations

17:30-

Razgovor uz zakusku / Dinner and debate

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.