Prijeđite na glavni sadržaj

Davidu M. Smithu potvrđen je drugi mandat za ravnatelja IRB-a

Prethodno četverogodišnje razdoblje tijekom kojeg je bio ravnatelj IRB-a obilježili su brojni globalni izazovi, ali i sjajni rezultati Instituta.
18.2.2022.
Davidu M. Smithu potvrđen je drugi mandat za ravnatelja IRB-a

Ravnatelj IRB-a dr. sc. David Matthew Smith

Na sjednici održanoj 18. veljače 2022. godine Upravno vijeće Instituta Ruđer Bošković (IRB) izabralo je dr. sc. Davida Matthewa Smitha za ravnatelja Instituta na novo mandatno razdoblje od četiri godine.

Upravno vijeće izabralo je dr. sc. Smitha nakon razmatranja pozitivnog mišljenja Natječajnog odbora i Znanstvenog vijeća, te ga imenovalo ravnateljem IRB-a na mandatno razdoblje od 2022. do 2026. godine.

Dr. sc. Davidu M. Smithu ovo je drugi mandat u svojstva ravnatelja IRB-a. Prethodno četverogodišnje razdoblje tijekom kojeg je bio ravnatelj IRB-a obilježili su brojni globalni izazovi, ali i sjajni rezultati Instituta kao i sklapanje povijesnog ugovora za kapitalni infrastrukturni projekt Otvorene znanstveno-infrastrukturne platforme za inovativne primjene u gospodarstvu i društvu (O-ZIP).

U ovom izazovnom razdoblju Institut je i dodatno učvrstio poziciju vodeće hrvatske institucije u smislu ugovaranja međunarodnih i domaćih projekata, a pokazao je izvrstan napredak u ugovaranju razvojnih projekata u suradnji s gospodarskim sektorom putem strukturnih fondova, i to s tvrtkama poput Belupa, Atlantic Grupe, Fidelte i Solvisa. Tu je riječ o projektima gdje je jasno vidljiv komercijalni potencijal istraživanja.

''Zahvaljujem se Upravnom i Znanstvenom vijeću te posebice svim zaposlenicima Instituta na dosad ukazanoj podršci u radu te, osobito, na ponovno ukazanom povjerenju za drugi mandat. Ovime mi je ukazana iznimna čast, te povjerena velika odgovornost u nastavka vođenja Instituta. Iza nas je jedno vrlo izazovno razdoblje koje su obilježili potresi i pandemija, ali i sjajni rezultati IRB-a. Štoviše, brzi pregled Nature Indexa, koji mjeri produkciju u vodećim međunarodnim znanstvenim časopisima, pokazuje da je IRB odgovoran za otprilike polovicu cjelokupnog doprinosa Hrvatske.

Na Institutu se trenutno provodi oko 300 kompetitivnih znanstvenih domaćih i međunarodnih projekata. Europski projektni portfelj dostigao je vrijednost od 110 milijuna eura. Potpisan je povijesni ugovor za kapitalni strukturni projekt O-ZIP koji nam donosi ulaganje u infrastrukturu IRB-a vrijedno 72 milijuna eura, rastao je i broj publikacija, te smo ostvarili i značajne rezultate u 'priljevu mozgova' na IRB kroz privlačenje stranih znanstvenika, znanstvenika povratnika ali, što me posebno veseli, i priljev doktoranda i poslijedoktoranada na IRB,'' istaknuo je dr. sc. David M. Smith te dodao kako se nada da će Institut nastaviti nizati ove rezultate u nešto stabilnijim uvjetima. 

''Fleksibilnost i prilagodba novim uvjetima rada bit će naša svakodnevica i u idućem razdoblju. Međutim, pandemija i potresi koju su nas zadesili tijekom zadnje dvije godine već su nas naučili kako se brzo i uspješno prilagoditi izazovima. Upravo su stabilnost, usklađivanje i napredak ključne točke moje vizije IRB-a, dok su najveća snaga Instituta njegovi zaposlenici,'' izjavio je dr. David M. Smith nakon imenovanja za novog ravnatelja Instituta Ruđer Bošković.

Iz biografije dr. Smitha

Dr. Smith istaknuti je znanstvenik na području kemije s velikim međunarodnim ugledom koji je u dosadašnjem radu objavio 68 znanstvena članka indeksirana u bazi podataka Web of Science (WoS) citirana 1691 puta s H-indeksom 21.

Dr. Smith je započeo svoju znanstvenu karijeru na Australskom državnom sveučilištu (ANU) u Canberri, gdje je 1994. godine diplomirao kemiju i ekonomiju, a 1995. i magistrirao kemiju. Dobitnik je Dekanove nagrade za kemiju za najbolji doktorski rad 2000. godine, a nakon doktorata dolazi na poslijedoktorsko usavršavanje na IRB.

Od početka karijere na Institutu, napredovao je kroz sve razine zvanja, od poslijedoktorskog usavršavanja i znanstvenog suradnika, do znanstvenog savjetnika, uključujući i pozicije voditelja Grupe za kvantnu organsku kemiju (GKOK), pomoćnika ravnatelja za međunarodnu suradnju i projekte do predstojnika zavoda te ravnatelja u mandatnom razdoblju od 2018. do 2022. godine.
Za svoj rad i doprinos dr. Smith je dobio brojne nagrade i priznanja. To uključuje godišnju nagradu Hrvatske akademije znanosti u umjetnosti (HAZU) 'Lavoslav Ružička' za 2008. godinu, kao i mnoge druge stipendije i donacije od kojih se ističu dvije stipendije Zaklade Alexander von Humboldt, uključujući poslijedoktorsku specijalizaciju u Münchenu od 2001. do 2004. godine, te donaciju iste zaklade u obliku računalnog klastera postavljenog na IRB-u.

Uz redovan rad na IRB-u, dr. Smith je recenzent mnogih istaknutih znanstvenih časopisa i gostujući predavač u području računalne kemije. Uspješno je vodio brojne domaće i međunarodne projekte.

Od značajnijih projekata u karijeri istaknuo se ulogom glavnog istraživača (mentora) na projektu Europskog socijalnog fonda u programu za istraživačke stipendije za profesionalni razvoj mladih istraživača i poslijedoktoranada vrijednog 2 milijuna kuna, kao i ulogom voditelja istraživačkog projekta Hrvatske zaklade za znanost (HRZZ) COMPSOLS- MOLFLEX u vrijednosti 900 tisuća kuna, ulogom glavnog istraživača (mentora) na projektu HRZZ-a za izobrazbu novih doktora znanosti i razvoja njihovih karijera vrijednog 480 tisuća kuna, a bio je i voditelj radnog paketa projekta unutar programa FP7 InnoMol ukupne vrijednosti 4,7 milijuna eura.

Član je i mnogih povjerenstava, uključujući programski odbor za Okvirni program za istraživanje i inovacije Obzor Europa te Povjerenstvo za izradu Nacrta prijedloga Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, a bio je i član Odbora za kemiju pri HAZU, Odbora za državne nagrade, te član Panela HrZZ-a.

Sudjelovao je na preko 30 glavnih i pozvanih predavanja na prestižnim međunarodnim znanstvenim konferencijama i institucijama širom svijeta, a i sam je organizator konferencija, simpozija i ostalih edukacija.

Za ravnatelja IRB-a prvi puta je izabran 2018. godine na mandatno razdoblje od četiri godine, odnosno do 2022. godine.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.