Prijeđite na glavni sadržaj

Dodijeljena nagrada Branimir Jernej

13.2.2015.
Dodijeljena nagrada Branimir Jernej

Poticanje kvalitetne i međunarodno priznate znanstvene aktivnosti nagrađivanjem znanstvenika koji je u prethodnoj godini objavio najbolji znanstveni rad iz područja biologije, biomedicine, ili neuroznanosti – glavni je cilj Zaklade prof. dr. sc. Branimir Jernej.

Na svečanost koja je u utorak održana na Institut Ruđer Bošković dodijeljena je prva nagrada Branimir Jernej znanstvenici Ani Hladnik, dr. med., s Katedre za anatomiju i kliničku anatomiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, za vrijedan znanstveni rad iz područja neuroznanosti objavljen u 2014. godini.

Nagradu je mladoj znanstvenici uručila dr. sc. Maja Osmak, znanstvena savjetnica IRB-a i upraviteljica Zaklade, a dr. Osmak u čestitci su se pridružili i ravnatelj IRB-a dr. sc. Tome Antičić, akademik Ivica Kostović, direktor Hrvatskog instituta za istraživanje mozga te prof. dr. sc. Zdravko Petanjek, Anin mentor i pročelnik Katedre za anatomiju i kliničku anatomiju zagrebačkog Medicinskog fakulteta kao i brojni prijatelji i kolege.

Ana Hladnik rođena je 1979. godine u Zagrebu, gdje je završila osnovnu i srednju školu te diplomirala na Medicinskom fakultetu u Zagrebu 2004. godine i to među 10% najboljih studenata. Od 2005. godine zaposlena je kao asistent na Katedri za anatomiju i kliničku anatomiju, na kojoj obnaša i dužnost tajnika Katedre. Poslijediplomski studij Biomedicina i zdravstvo upisuje 2006. godine te započinje s radom u Laboratoriju za neuromorfometriju Hrvatskog instituta za istraživanje mozga.

Područje njenog znanstvenog djelovanja je temeljna medicina – neuroznanost, a uže područje rada je neuroanatomija čovjeka i razvojna neurobiologija, te istraživanja neuralne podloge viših kognitivnih funkcija. Pod mentorstvom prof. dr. sc. Zdravka Petanjeka izrađuje doktorsku disertaciju te sudjeluje u izvođenju nastave iz predmeta Anatomija u dodiplomskoj nastavi Medicinskog fakulteta, Studija medicine na engleskom jeziku, Stomatološkog fakulteta i Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, s prosječnom satnicom 500 norma sati godišnje.

Nagrada

Ani Hladnik nagrada je dodijeljena za rad 'Spatio-temporal extension in site of origin for cortical calretinin neurons in primates' koji je objavljen u časopisu Frontiers in Neuroanatomy.

Aktivno je sudjelovala u realizaciji 2 domaća projekta MZOS, a trenutno je suradnik na projektu HRZZ. Do studenog 2014. ima ukupno 26 publikacija: 5 radova i 1 sažetak u časopisima indeksiranim u Web of science (objavljeni radovi su do studenog 2014. godine imali u bazama Web of Science 19 citata, Scopus 20 citata), 15 sažetaka na međunarodnim i domaćim znanstvenim skupovima, 2 nastavna teksta, 1 poglavlje u udžbeniku, 2 poglavlja u atlasima ljudske anatomije.

Ani Hladnik nagrada je dodijeljena za rad 'Spatio-temporal extension in site of origin for cortical calretinin neurons in primates' koji je objavljen u časopisu Frontiers in Neuroanatomy 26.6.2014. Dopisni autor rada je Ana Hladnik, a ostali autori su Domagoj Džaja, dr. med., doc. dr. sc. Sanja Darmopil, prof. dr. sc. Nataša Jovanov Milošević i prof. dr. sc. Zdravko Petanjek  s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Svi autori su članovi Hrvatskog društva za neuroznanost, te je u radu navedena isključivo hrvatska adresa.

Nagrađeni rad predstavlja značajan doprinos u tumačenju oprečnih rezultata dobivenih od nekoliko istraživačkih skupina vezano uz mjesto porijekla kalretininskih neurona, koji u primata čine najbrojniju skupinu GABA-ergičkih neurona. Rezultati istraživanja koji su objavljeni u ovom radu imaju značajne kliničke implikacije jer mogu pružiti znatan doprinos u razumijevanju neurobiološke podloge razvojnih psihičkih bolesti kao što su autizam i shizofrenija, ali i individualnih kognitivnih i intelektualnih kapaciteta.

Nagrada Branimir Jernej dodjeljuje se u spomen na uglednog znanstvenika IRB-a, uvaženog neuroznanstvenika i molekularnog biologa prof. dr. sc. Branimira Jerneja.

''Prof. dr. sc. Branimir Jernej svojim radom i djelovanjem kao voditelj laboratorija te međunarodnih i domaćih projekata, kao predavač na brojnim domaćim i međunarodnim znanstvenim konferencijama, kao recenzent u nekoliko vodećih časopisa svoga područja te kao nositelj kolegija na poslijediplomskim/doktorskim studijima u sklopu Zagrebačkog sveučilišta, prof Jernej dao je veliki doprinos hrvatskoj i međunarodnoj znanosti i obrazovanju te jačanju ugleda IRB-a i na tome mu veliko hvala.'' – istaknuo je ravnatelj IRB-a dr. sc. Tome Antičić.

Upravo zahvaljujući Zakladi Prof. dr. sc. Branimir Jernej njegovo djelovanje nastavlja se i u budućnosti.

''Veliko mi je zadovoljstvo da je IRB kao matična Institucija dr. Jerneja sudjeluje u ovom hvale vrijednoj inicijativi i radu Zaklade'' – zaključio je Antičić.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.