Prijeđite na glavni sadržaj

Dodijeljena nagrada Branimir Jernej za 2015. godinu

8.2.2016.
Dodijeljena nagrada Branimir Jernej za 2015. godinu

Na svečanost koja je danas održana na Institut Ruđer Bošković dodijeljena je nagrada Branimir Jernej znanstveniku dr. sc. Isidoru Feliciellu za vrijedan znanstveni rad iz područja molekularne biologije objavljen u 2015. godini.

Dr. Feliciello nagrađen je za rad "Satellite DNA modulates gene expression in the beetle Tribolium castaneum after heat stress" objavljen u časopisu PLoS Genetics.

Nagradu je znanstveniku uručila dr. sc. Maja Osmak, znanstvena savjetnica IRB-a i upraviteljica Zaklade, a dr. Osmak u čestitci su se pridružili i ravnatelj IRB-a dr. sc. Tome Antičić, akademik Ivica Kostović, direktor Hrvatskog instituta za istraživanje mozga te prof. dr. sc. Đurđica Ugarković, voditeljica Laboratorija za evolucijsku genetiku (LEG) u kojem je rad nastao, ujedno jedna od autorica rada.

U ovoj je studiji dr. Fellicello s još dvoje autora, dr. sc. Đurđicom Ugarković i mr. sc. Ivanom Akrap, po prvi put pokazao da satelitska DNA nakon dugotrajnog termičkog stresa izaziva privremeno smanjenje  aktivnosti  gena smještenih u njenoj  blizini. Otkriven je također i molekularni mehanizam koji je odgovoran za smanjenje genske aktivnosti.

Rezultati istraživanja, koje je rađeno je na kukcu Tribolium castaneum  kao modelnom organizmu, otvaraju sasvim novo istraživačko područje vezano uz proučavanje uloge satelitske DNA u prilagodbi organizama na promjene u okolišnim uvjetima i mogli bi objasniti kako organizam uspješno preživljava stres.

Nagrada Branimir Jernej dodjeljuje se u spomen na uglednog znanstvenika IRB-a, uvaženog neuroznanstvenika i molekularnog biologa prof. dr. sc. Branimira Jerneja.

Prof. dr. sc. Branimir Jernej svojim radom i djelovanjem kao voditelj laboratorija te međunarodnih i domaćih projekata, kao predavač na brojnim domaćim i međunarodnim znanstvenim konferencijama, kao recenzent u nekoliko vodećih časopisa svoga područja te kao nositelj kolegija na poslijediplomskim/doktorskim studijima u sklopu Zagrebačkog sveučilišta, prof Jernej dao je veliki doprinos hrvatskoj i međunarodnoj znanosti i obrazovanju te jačanju ugleda IRB-a i na tome mu veliko hvala.

Upravo zahvaljujući Zakladi Prof. dr. sc. Branimir Jernej njegovo djelovanje nastavlja se i u budućnosti.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.