Prijeđite na glavni sadržaj

Dodjela Ordena izlazećeg sunca zlatnih zraka s okovratnikom Tončiju Tadiću

30.4.2014.
Dodjela Ordena izlazećeg sunca zlatnih zraka s okovratnikom Tončiju Tadiću

Vlada Japana jučer je objavila imena stranih državljana koji će primiti Proljetna carska odlikovanja za 2014. godinu. Među 45 stranih državljana je i znanstvenik IRB-a dr. sc. Tonči Tadić. Dr. Tadić će biti odlikovan Redom izlazećeg sunca zlatnih zraka s okovratnikom za njegov značajan doprinos promicanju prijateljskih odnosa između Japana i Hrvatske i pomoć u znanstvenoj razmjeni na području nuklearne fuzije.

Za vrijeme svog saborskog mandata, dr. Tadić je doprinio širenju veza između Japana i Republike Hrvatske kao predsjednik Hrvatsko-japanske skupine prijateljstva Odbora za međuparlamentarnu suradnju.

Za vrijeme predsjedanja Hrvatsko-japanskom skupinom prijateljstva Odbora za međuparlamentarnu suradnju bio je aktivno uključen u međuparlamentarne razmjene i prijateljske odnose između dviju zemalja, posebno upućivanjem poziva japanskim kolegama da posjete Hrvatsku i osobnim posjetima Japanu, kao i organizacijom susreta predstavnika tvrtki povezanih s Japanom i predavanjima o Japanu u raznim prilikama.

Kao potpredsjednik Hrvatsko-japanskog kulturnog i gospodarskog društva, predsjednik Hrvatskog aikido saveza i kao znanstvenik, bavio raznim aktivnostima vezanima uz Japan. Od 2012. godine predstavlja Republiku Hrvatsku u Savjetničkom odboru EU-a za nuklearnu fuziju (CCE-FU pri EURATOM-u) koji provodi međunarodne ITER projekte s drugim zemljama uključujući i Japan.

Kao nuklearni fizičar posvetio se znanstvenoj i tehnološkoj suradnji između dvije zemlje. Na polju znanosti materijala vodio je jedan od zajedničkih istraživačkih programa s japanskim istraživačima koji je bio realiziran temeljem Memoranduma između Japanske agencije za znanost i tehnologiju i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske.

Dr. Tadić bio je aktivan u organiziranju raznih kulturnih događanja i predavanja vezanih uz Japan i japansku kuturu, i to ne samo kao potpredsjednik Hrvatsko-japanskog kulturnog i gospodarskog društva, već i osobno. Isto tako, dajući intervjue i pišući članke za hrvatske novine ostvario je neizmjeran doprinos nepristrano informirajući hrvatske građane o situaciji u Japanu nakon velikog potresa i tsunamija 2011. godine.

Dr. Tadić odigrao je važnu ulogu u jačanju znanstvenih i kulturnih veza između dvije zemlje, kao i u širenju razumijevanja Japana među hrvatskih stanovništvom. Time je napravio veliki doprinos za japansko-hrvatske odnose i za ta je dostignuća zaslužio odlikovanje.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.