Prijeđite na glavni sadržaj

Dokumentarni film Zvjezdani glasnik

20.11.2009.
Dokumentarni film Zvjezdani glasnik

Hrvatska televizija večeras će na drugom programu u 21.15 sati prikazati dokumentarni film Zvjezdani glasnik povodom obilježavanja Međunarodne godine astronomije i 400. obljetnice prvog promatranja neba uz pomoć teleskopa u znanstvene svrhe. Film je snimljen u Hrvatskoj i Italiji, uz sudjelovanje uglednih svjetskih znanstvenika a među njima i 'Ruđerovca' dr. sc. Danka Bosanaca.

Zvjezdani glasnik prikazuje život Galilea Galileija, talijanskog matematičara, fizičara i utemeljitelja moderne astronomije. Film će pokušati dati odgovore na brojna pitanja vezana uz njegov privatni život i znanstvenu karijeru zbog kojih je postao jedna od najproučavanijih osoba u povijesti zapadne kulture.

Institut Ruđer Bošković ove je godine pridonio obilježavanju Međunarodne godine astronomije organiziranjem događanja Noć pod zvijezdama na 'Ruđeru' i Galileijeva noć na 'Ruđeru' kojima je nastojao tajne i ljepote znanosti podijeliti sa svojim kolegama i studentima te ih približiti hrvatskim građanima. Iduće godine, kada Institut 'Ruđer Bošković' obilježava 60. godišnjicu svojega postojanja, planira se organizirati još događanja u sklopu ciklusa astronomskih promatranja i popularno‐znanstvenih predavanja.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.