Prijeđite na glavni sadržaj

Dr. Grahek u autorskom timu novog izdanja 'Handbook of Radioactivity Analysis'

23.6.2020.

Na poziv urednika, dvadeset i pet znanstvenika iz područja nuklearne fizike i kemije, među kojima je i dr. sc. Željko Grahek iz Laboratorija za radioekologiju IRB-a, doprinijeli su stvaranju novog priručnika koji je izašao u dva volumena. Novo, četvrto izdanje 'Handbook of Radioactivity Analysis' čiji je urednik Michael F. L’Annunziata, izašao je ove godine u znatno proširenom izdanju.

Priručnik daje suvremen i sveobuhvatan uvid u principe, praktične tehnike i postupke mjerenja radionuklida u širokom rasponu aktivnosti u različitim područjima istraživanja i prakse, od okoliša i nuklearne medicine pa do nuklearnih gorivih ciklusa i standardizacije radionuklida.

Novo izdanje priručnika primjenjivo je za sveučilišna predavanja i stručnu edukaciju, primjenjiv za mnoge discipline i stručnjake koje uključuju znanstvenike, inženjere, liječnike i tehničare, koji su uključeni u pripremu i korištenje radioaktivnih materijala i mjerenje radioaktivnosti.

Željko Grahek, viši znanstveni suradnik na IRB-u, voditelj Laboratorija za radioekologiju, diplomirao je na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu 1987. godine, gdje je i 1997. godine stekao doktorat znanosti.

Njegov istraživački interes usmjeren je na razvoj metoda odjeljivanja i detekciju alfa i beta emitera u kompleksnim matricama; optimizaciju i automatizaciju metoda određivanja radionuklida, razvoju brzih metoda određivanja čistih beta emitera uz primjenu Čerenkovljevog zračenja, te studije ponašanja radionuklida u okolišu.

Autor je više od 40 radova u međunarodnim znanstvenim časopisima i zbornicima radova.

Poglavlje kojeg je koautor, Cherenkov Counting, sadrži povijest otkrića Čerenkovljevog zračenja, teorijsku osnovu i opis svojstava zračenja te primjenu u analizi radionuklida i detekciji elementarnih čestica.

Željko Grahek je doprinio poglavlju opisom Ginzburgovog kvantnomehaničkog pristupa pri opisu Čerenkovljevog efekta zračenja te primjeni pri analizi čistih beta emitera korištenjem tekućinske scintilacijske spektrometrije u kombinaciji s različitim tehnikama kemijske separacije.

U poglavlje su uključeni i rezultati istraživanja Laboratorija za radioekologiju u tom području.

Dr. Grahek u autorskom timu novog izdanja 'Handbook of Radioactivity Analysis'

Kontaktirajte nas

Više informacija

Ž

G

Željko Grahek

Voditelj laboratorija znanstveni savjetnik
Tel:
+385 1 456 1060
Mob: 099/272-4732
Interni broj:
1220

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.