Prijeđite na glavni sadržaj

Dr. Gredičak dobitnik nagrade Vladimir Prelog

6.5.2015.
Dr. Gredičak dobitnik nagrade Vladimir Prelog

Dr. sc. Matiji Gredičaku, znanstvenom suradniku u Zavodu za organsku kemiju i biokemiju IRB-a, na nedavno održanom 24. Hrvatskom skupu kemičara i kemijskih inženjera dodijeljena je nagrada Vladimir Prelog kao vrijedno priznanje za njegov znanstveni rad. Ovu nagradu svake dvije godine dodjeljuju Hrvatsko kemijsko društvo i Pliva d.d. znanstvenicima mlađima od 36 godina za značajne rezultate postignute u području organske kemije. 

Dr. Gredičak nagrađen je za uspješan dosadašnji rad na području sintetske organske i medicinske kemije s naglaskom na istraživanje svojstava biološki djelotvornih novih klasa molekula, osobito zanimljivih kao potencijalnih lijekova.

Matija Gredičak diplomirao je 2004. godine na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu, a od 2005. godine zaposlen kao znanstveni novak u Laboratoriju za kemiju ugljikohidrata, peptida i glikopepitida Zavoda za organsku kemiju i biokemiju IRB-a.

Doktorirao je 2010. godine na Farmaceutsko–biokemijskom fakultetu pod mentorstvom dr. Ivanke Jerić u području organske kemije. Njegova doktorska disertacija uključivala je pripravu i ispitivanje reaktivnosti endiinskih derivata aminokiselina.

Tijekom izrade disertacije proveo je nekoliko mjeseci kao stipendist HRZZ natječaja 'Izobrazba doktoranada' na Sveučilištu u Georgiji, Athens, SAD. 2011. godine kratko vrijeme provodi u Europskom institutu za kemiju i biokemiju u Bordeauxu, Francuska, gdje se bavi sintezom foldamera pod vodstvom dr. Ivana Huca.

Poslijedoktorsko usavršavanje provodi 2012–2013. godine na Sveučilištu u Oxfordu, Velika Britanija, radom u području asimetričnih organokatalitičkih reakcija, pod mentorstvom dr. Martina Smitha.
Od 2013. godine zaposlen je kao znanstveni suradnik na Institutu. Trenutno područje rada obuhvaća asimetrične organokatalitičke transformacije katalizirane Brønstedovim kiselinama.

U sklopu 24. Hrvatskog skupa kemičara i kemijskih inženjera održan je i gospodarski forum koji je ugostio eminentne stručnjake iz područja znanosti i gospodarstva, a tema rasprave je bila ostvarivanje dodatnih prihoda kroz komercijalizaciju istraživanja i osiguravanje novih radnih mjesta za visokoobrazovane stručnjake u svrhu stvaranja novih visokotehnoloških rješenja.

Na Skupu je predavao niz svjetski poznatih znanstvenika i stručnjaka pa su tako plenarna predavanja održali Jean-Marc Le Lann (potpredsjednik Europske federacije kemijskih inženjera), Janez Plavec (National Institute of Chemistry, Ljubljana), Pavel Jungwirth (Institute of Organic Chemistry and Biochemistry, Prag), Željko Knez (Faculty of Chemistry and Chemical Engineering, Maribor), Giuseppe Falini (Department of Chemistry «Giacomo Ciamician», Bologna), Joachim Weiss (University in Innsbruck), Tony McNally (International Institute for Nanocomposites Manufacturing, Warwick), Gregor Mali (National Institute of Chemistry, Ljubljana), Silvija Markić (Institute of Didactics of Natural Sciences, Bremen), Peter R. Schreiner (Institute for Organic Chemistry, Giessen) te Nediljko Budiša (Technische Universität Berlin).

Skup se održavao pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstva gospodarstva, Ministarstva zaštite okoliša i prirode, Grada Zagreba, Sveučilišta u Zagrebu, Akademije tehničkih znanosti Hrvatske, Hrvatskog inženjerskog saveza i Agencije za odgoj i obrazovanje. Skup su podržali: zlatni sponzor (Pliva Hrvatska d.o.o.), srebrni sponzor (Labena d.o.o.), dva brončana sponzora (Ina-Industrija nafte d.d. i Kemolab d.o.o.) i deset sponzora.

Na Skupu je sudjelovalo ukupno 408 sudionika, 11 plenarnih predavača i 16 pozvanih predavača.  

Prilog o dr. Gredičaku emitiran u emisiji Društvena mreža, HRT1, 30.04.2015, možete pogledati na IRB Vimeo kanalu ovdje.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.