Prijeđite na glavni sadržaj

Dr. Marina Mlakar izabrana za predsjednicu Odbora za Biogeokemiju mora CIESM-a

21.10.2019.
Dr. Marina Mlakar izabrana za predsjednicu Odbora za Biogeokemiju mora CIESM-a

Na nedavno održanom kongresu Međunarodne komisije za znanstveno istraživanje Mediterana (CIESM) dr. sc. Marina Mlakar, predstojnica Zavoda za istraživanje mora i okoliša IRB-a,  izabrana za predsjednicu Odbora za Biogeokemiju mora, čime je postala članica znanstvenog vijeća CIESM-a. Njezin izbor je potvrđen na sastanku Upravnog odbora CIESM-a, kojeg čine predstavnici država članica, a kojeg je 10. listopada 2019. vodio predsjednik CIESM-a Princ Albert II od Monaca.

Međunarodna komisija za znanstveno istraživanje Mediterana (CIESM), sa sjedištem u Monaku, okuplja 23 države članice te mrežu od nekoliko tisuća istraživača mora. Komisija je strukturirana u šest odbora i različitih radnih skupina, te organizira stručne radionice, programe suradnje i redovne kongrese, uz pružanje neovisnih preporuka nacionalnim i međunarodnim agencijama.

Komisija integrira širok spektar morskih disciplina, te prati i analizira promjene u Sredozemnom moru na ljestvici cijelog sliva, od utjecaja globalnog zagrijavanja na razine mora i vodenih masa do promjena u morskoj biološkoj raznolikosti, morfoloških promjena obala te praćenja nakupljanja metala u tragovima u morskim lancima hrane.

S obzirom da Hrvatska skoro 25 godina nije imala predstavnika među predsjednicima odbora CIESM-a, imenovanje dr. Mlakar posebno je značajno.

Dr. sc. Marina Mlakar trenutno obnaša dužnost predstojnice Zavoda za istraživanje mora i okoliša (ZIMO) i voditeljica je Laboratorija za fizičku kemiju tragova na IRB-u. Stalni je recenzent brojnih uglednih znanstvenih časopisa te predavač na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilištu u Zagrebu, na Sveučilištu u Dubrovniku, te Sveučilištu J. J. Jurja Strossmayera u Osijeku.

Potpredsjednica je Znanstvenog vijeća za zaštitu prirode u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU) te istaknuti član međunarodne organizacije za zaštitu prirode (IUCN) i međunarodne organizacije za zaštitu Mediterana - CIESM.

Mentor je studentima poslijedoktorskih, doktorskih i diplomskih studija te član brojnih istaknutih povjerenstava, uključujući i ono za praćenje hrvatskog sudjelovanja u okvirnim programima Europske unije za znanstveno istraživanje i tehnološki razvoj te povjerenstvo za strateške međunarodne projekte na IRB-u.
Dr. Mlakar istaknuta je znanstvenica na području kemije s velikim međunarodnim ugledom koja je u dosadašnjem radu objavila pedesetak znanstvenih članaka indeksirana u bazi podataka Web of Science (WoS) citirana više od 700 puta s H-indeksom 16.

Od značajnijih projekata u karijeri ističe se ulogom glavnog istraživača (mentora) na projektima Hrvatske zaklade za znanost, projektima INTERREG-a te brojnim komercijalnim projektima. U okviru projekata HRZZ-a radi na izobrazbi novih doktora znanosti i razvoju njihovih karijera.

Sudjelovala je i na dvadesetak glavnih i pozvanih predavanja na prestižnim međunarodnim znanstvenim konferencijama i institucijama širom svijeta, a i sama je organizator konferencija, simpozija i ostalih edukacija.

Kontaktirajte nas

Više informacija

Marina Mlakar

Znanstveni savjetnik u trajnom zvanju

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.