Prijeđite na glavni sadržaj

Dr. Nela Pivac gostovala kao urednik uglednog časopisa

19.7.2019.
Dr. Nela Pivac gostovala kao urednik uglednog časopisa

Znanstvena savjetnica IRB-a u trajnom zvanju, prof. dr. sc. Nela Pivac, voditeljica Laboratorija za molekularnu neuropsihijatriju na IRB-u te redoviti profesor na Sveučilištu J. J. Strossmayer u Osijeku, bila je pozvana da kao gost urednik odabere i realizira posebni broj časopisa 'Theranostic Approach to PTSD', u sklopu redovitog broja uglednog časopisa 'Progress in Neuro-Psychopharmacology & Biological Psychiatry'

Specijalni broj časopisa na jednom je mjestu okupio vrhunske stručnjake iz područja neuropsihijatrije i sažeto prikazao nova saznanja o neurobiološkoj podlozi, biomarkerima te mogućim strategijama liječenja PTSP-a.

Ovaj ugledan znanstveni časopis ima čimbenik odjeka (IF) za 2018. godinu 4.315, i rangiran je u prvih 15% u farmakologiji, 19% u psihijatriji, 19% u kliničkoj neurologiji i 25% u neuroznanosti, odnosno unutar Q1 časopisa svih navedenih područja.

Specijalni broj je uključio 14 preglednih radova (13 inozemnih eksperata iz područja, od toga 10 autora iz SAD, jedan iz Južne Koreje i jedan iz Mađarske te 2 domaća stručnjaka iz Hrvatske) koji su činili cjelinu i prikazali teranostički pristup posttraumatskom stresnom poremećaju (PTSP-u). To je pristup koji kombinira dijagnostiku, prognostiku i terapiju.

Prof. Pivac napisala uvodnik (Pivac N (2019) 'Theranostic approach to PTSD. Progr Neuro-Psychopharmacol Biol Psychiatry' ( 92: 260-262) te sudjelovala u pisanju još dva pregledna rada o metabolomskim i glikomskim markerima PTSP-a (Konjevod M, Tudor L, Svob Strac D, Nedic Erjavec G, Barbas C, Zarkovic N, Nikolac Perkovic M, Uzun S, Kozumplik O, Lauc G, Pivac N (2019) Metabolomic and glycomic findings in posttraumatic stress disorder. Progr Neuropsychopharmacol Biol Psychiatry, 88: 181-193) i o animalnom modelu PTSP-a (Török B, Sipos E, Pivac N, Zelena D (2019) 'Modelling posttraumatic stress disorders in animals. Progr Neuro-Psychopharmacol Biol Psychiatry ( 90: 117-133).

Specijalni broj 'Theranostic approach to PTSD' časopisa 'Progress in Neuro-Psychopharmacology & Biological Psychiatry' prikazao je najnovije spoznaje o terapiji PTSP-a s naglaskom i kritičkim osvrtom na postojeću terapiju te moguće nove terapijske ciljeve kao što su komponente osi hipotalamus-hipofiza-nadbubrežna žlijezda, neurosteroidi i kanabinoidi, uključujići strategije koji se temelje na tretmanu fokusiranom na traumi, psihoterapijske pristupe i neuromodulacijske pristupe u liječenju PTSP-a.

Povrh toga, pregledni radovi su bili usmjereni na moguće postojeće, ali i nove biomarkere PTSP-a (neuroendokrine, genetičke, epigenetičke, metabolomske i glikomske) te na neuroslikovne spoznaje o podlozi PTSP-a. Prikazane su najnovije spoznaje o paradigmama ljudskog kondicioniranja, intermedijarnim fenotipovima PTSP-a, kao što su poremećaji inhibicije, ali i novosti u animalnim modelima PTSP-a.

Radovi sabrani u specijalnom izdanju od posebnog su značaja pogotovu s obzirom na činjenicu da se još uvijek ne znaju čimbenici ranjivosti ili otpornosti na razvoj PTSP-a nakon izlaganja traumatskom iskustvu .

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.