Prijeđite na glavni sadržaj

Dr. Ranogajec-Komor dodijeljena Medalja Arany János

20.5.2014.
Dr. Ranogajec-Komor dodijeljena Medalja Arany János

U sklopu 185. sjednice Skupštine Mađarske Akademije Znanosti predsjednik Akademije József Pálinkás dodijelio je Plakete i Medalje Arany János. Među šestero nagrađenih je i Ruđerovka dr. Mária Ranogajec-Komor.

Medalja Arany János je priznanje koje se dodjeljuje mađarskim znanstvenicima i istraživačima koji žive u inozemstvu, te koji su, pored svojih istraživačkih rezultata, dali izniman doprinos na unapređenju mađarske znanosti i mađarske zajednice izvan domovine.

Dr. Ranogajec-Komor radi na IRB-u od 1976. godine, a danas je u mirovini sa statusom znanstvenog savjetnika. Područje njezina istraživanja je radijacijska kemija, dozimetrija, te zaštita zdravstvenog osoblja i okoliša od zračenja. U Hrvatskoj je uvela istraživanje i primjenu pasivnih integriranih dozimetrijskih metoda.

Njezini znanstveni radovi su objavljeni u 48 časopisa s impact-faktorom, a vodila je više bilateralnih i međunarodnih znanstvenih projekata, od kojih je šest realizirano kao suradnja Mađarske akademije znanosti i HAZU. Bila je organizator velikog broja međunarodnih i domaćih simpozija.

Između 1991. i 1995. godine bila članica Predsjedništva Hrvatskog društva za zaštitu od zračenja, između 1995. i 1997. godine je obnašala dužnost tajnika Društva, a od 1997. do 2007. godine je predsjednica Društva, te od 2007. godina ponovno članica Predsjedništva.

Od 2000. godine je vanjski član Skupštine Mađarske Akademije Znanosti. Od 2008. godine je i izabrani član Stručnog odbora za kemijske znanosti Mađarske Akademije Znanosti, područnog odbora Pečuh.

Tijekom svoga rada je dosljedno pomagala i organizirala suradnju između hrvatskih i mađarskih znanstvenika-istraživača. Najvažniji dio aktivnosti povezanih s djelovanjem u interesu mađarske manjine u Hrvatskoj je vezan uz Društvo mađarskih znanstvenika i umjetnika u Hrvatskoj (DMZUH). Jedan je od osnivača DMZUH-a, između 1996. i 2004. godine je bila članica predsjedništva Društva, a od 2004. godine je dopredsjednica.

Mária Ranogajec Komor je uz svoj dugogodišnji istaknuti znanstveni rad dala polet znanstvenom i umjetničkom životu Mađara u Hrvatskoj, pomagala je i pomaže i dalje uključivanje mladih u znanstveni rad, te je značajno doprinijela suradnji između hrvatskih i mađarskih znanstvenika-istraživača.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.