Prijeđite na glavni sadržaj

Dr. Roje otvorio najveću europsku vakuumsku konferenciju

4.6.2012.
Dr. Roje otvorio najveću europsku vakuumsku konferenciju

dr. sc. Marin Roje

V.d. ravnatelj Instituta Ruđer Bošković, dr. sc. Marin Roje sudjelovao je danas u otvaranju  najveće europske vakuumske konferencije, koja se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske prof. Ive Josipovića, održava od 3. do 8. lipnja u Dubrovniku. Konferenciju je u ime visokog  pokrovitelja otvorio Dr. Andro Vlahušić, gradonačelnik grada Dubrovnika.

U svom obraćanju dr. Roje istaknuo je da je velika čast za IRB, kao vodeću hrvatsku ustanovu u području prirodnih i biomedicinskih znanosti te istraživanju mora i okoliša, biti jedan od sponzora najveće europske konferencije o vakuumskim znanostima.
Osvrnuo se također na pojam vakuuma kroz povijest, i vremena kad antički filozofi nisu željeli prihvatiti njegovo postojanje i činjenicu da „ništa“ može biti „nešto“?

„Povijesno se pokazalo da „ništa“ i te kako može biti „nešto“ pa danas praktički nema aktivnosti koja na neki način nema vezu s upotrebom vakuuma. Počevši od usisavača u domaćinstvima, pakiranja hrane i žarulja pa sve do visokih tehnologija i akceleratorske tehnike, vakuumske tehnologije predstavljaju ključne tehnologije koje su tijekom 20. stoljeća dovele do razvoja elektronike, informatike i brzog razvoja čovječanstva. Čak je i utrka u naoružanju svojedobno dovela do razvoja niza novih materijala i tehnika te konačno i do zamaha razvoja svemirskih tehnologija iz kojih se razvio niz nusproizvoda, koji su danas ušli u široku primjenu“ - rekao je dr. Roje.

Predsjedavajući i glavni organizator konferencije je dr.sc. Nikola Radić - znanstveni savjetnik IRB-a, uz veliki doprinos znanstvenika Instituta Ruđer Bošković koji su sudjelovali u kreiranju programa i organizacijskim aktivnostima konferencije. Bogat program konferencije uključuje pregled znanstveno-tehnoloških dostignuća iz područja vakuuma, koji uvelike utječu na razvoj čovječanstva.

Konferenciju organizira Hrvatsko Vakuumsko Društvo, u suradnji sa sestrinskim društvima iz srednje Europe, Njemačkim vakuumskim društvom, te europskim članicama IUVSTA VSTD. Generalni sponzor konferencije je međunarodna unija 31 vakuumskog društva - IUVSTA (International Union for Vacuum Science, Technique and Applications), a sponzori su MZOŠ RH, Zaklada HAZU, Institut Ruđer Bošković, Institut za fiziku i Prirodoslovno-matematički fakultet iz Zagreba.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.