Prijeđite na glavni sadržaj

Dr. Smith: Vrijeme je da ubrzamo inovacijski sustav!

28.9.2020.
Dr. Smith: Vrijeme je da ubrzamo inovacijski sustav!

dr. sc. David Smith, ravnatelj IRB-a; Izvor: HGK.

Nužno je pojednostaviti inovacijski sustav, birokraciju i evaluaciju projekata, poručio je ravnatelj Instituta Ruđer Bošković (IRB) dr. sc. David Matthew Smith sa međunarodne konferencije 'Nacionalni inovacijski sustav – rješenje za globalne izazove'.

Ova konferencija održana je danas u sklopu Strateškog projekta za podršku uspostave Inovacijske mreže za industriju i tematskih inovacijskih platformi, koji provodi Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u partnerstvu s Hrvatskom gospodarskom komorom, a sufinanciran je bespovratnim sredstvima iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova.

"Inovacije su neophodne za konkurentnost na globalnom tržištu i održivi razvoj. Danas više nego ikad svjedočimo brzim promjenama. Iziskuju prilagodbe i nove načine funkcioniranja i poslovanja.

Pandemija nas je preko noći prisilila na promjenu i pokazala koliko je važna suradnja sa znanstveno-istraživačkim sektorom", rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja i supredsjedatelj Nacionalnog inovacijskog vijeća Tomislav Ćorić, osvrnuvši se i na važnost inovacija u kontekstu zelene tranzicije za Hrvatsku te naglasivši da je nužno osigurati poslovnom sektoru poticajno okruženje za istraživanje i razvoj te stalno educirati.

"U inovacijskom sustavu u posljednje vrijeme bilježimo velike uspjehe, imamo ih nekoliko. Poruka koju moramo povući iz toga je da se može. Uspostavljanje funkcionalnog i uspješnog inovacijskog sustava je zahtjevan put. Ni zemlje s razvijenim sustavom poput Izraela i Finske nisu ga uspostavile preko noći", rekao je ravnatelj IRB-a dr. sc. David Matthew Smith naglasivši da je možda sad vrijeme da budemo hrabriji i pametniji.

"Uspješne priče možda su uspjele unatoč, a ne zahvaljujući sustavu. Još uvijek postoji dosta prepreka u našem inovacijskom sustavu. Smatram da je naš posao utvrditi koje su to prepreke te ih potom ukloniti“, rekao je dr. Smith na konferenciji.

Međunarodna konferencija 'Nacionalni inovacijski sustav – rješenje za globalne izazove' ima za cilj promoviranje važnosti suradnje poslovnog sektora, znanstveno-istraživačke zajednice i tijela javne vlasti te istaknuti važnost rada na dugoročnom održivom nacionalnom inovacijskom sustavu.

Konferenciju podržavaju Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Hrvatska gospodarska komora, kao i mnogi drugi uvaženi predstavnici poslovne, znanstveno-istraživačke zajednice i medija.

(Izvor: HGK / HINA / IRB)

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.