Prijeđite na glavni sadržaj

Dr. Tadić posjetio EFDA-u i JET

20.12.2012.
Dr. Tadić posjetio EFDA-u i JET

Duarte Borba, Tonči Tadić, Francesco Romanelli (Fotografija: EFDA)

Dr. Tonči Tadić nedavno je, kao predstavnik hrvatske Vlade, posjetio European Fusion Development Agreement (EFDA) i Joint European Torus (JET) s ciljem rasprave o mogućim suradnjama unutar EURATOM-a temeljenih na skorom ulasku Hrvatske u Europsku uniju.

Hrvatska i Institut Ruđer Bošković zainteresirani su za sudjelovanje u istraživanjima u području fuzije koja se provode u Europskoj uniji.

Dr. Tadić održao je prezentaciju o hrvatskim istraživanjima u području fuzije i sastao se s voditeljem EFDA-e Francescom Romanellijem i starijim savjetnikom EFDA-e Duarteom Borbaom.

Tijekom razgovora formirale su se inicijalne ideje za suradnju koje uključuju moguće suradnje u području znanosti materijala i nuklearne tehnologije.

EFDA je organizacija unutar Okvirnog istraživačkog programa Europske zajednice za atomsku energiju (EURATOM). EFDA osigurava okvir za istraživanja unutar JET-a, koordinira fuzijska istraživanja u Europskoj uniji i obrazuje nove generacije znanstvenika koji se bave istraživanjem fuzije.

JET je zajednički eksperiment između trideset povezanih laboratorija unutar Europske unije koji se bave istraživanjem potencijala fuzijske energije kao sigurnog, čistog i nepresušnog izvora energije.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.