Prijeđite na glavni sadržaj

Dr. Turković nominirana za člana Upravnog odbora COST akcije

18.6.2009.
Dr. Turković nominirana za člana Upravnog odbora COST akcije

Dr. sc. Aleksandra Turković, znanstvena savjetnica u Laboratoriju za poluvodiče pri Zavodu za fiziku materijala, na temelju svojih najnovijih znanstvenih radova nominirana je za člana Upravnog odbora COST akcije MP0701 Nanokompozitni materijali, koja okuplja 18 država i 20 kompanija. Cilj je akcije formiranje čvrste europske platforme za razvoj znanosti, tehnologije i znanja u području nanokompozitnih materijala u svrhu poticanja istraživanja i razvoja te primjene ovih inovativnih materijala, s posebnim naglaskom na razvoj malog i srednjeg poduzetništva u Europi.

Domena MPNS (Materials, Physics and Nanosciences) posvećena je materijalima, fizici materijala i nanoznanostima, te obuhvaća široki proces od razvoja novih materijala, njihove obrade, karakterizacije, ispitivanja i proizvodnje do primjene i održavanja, uključujući izradu odgovarajuće baze podataka, alata simulacije, standarda i inspekcije. Akcija MP0701 ima 4 radne skupine (WG): WG1 Nanočestice, WG2 Veza strukture i svojstava, WG3 Karakterizacija-Modeliranje-Simulacija i WG4 Procesiranje. U akciji mogu sudjelovati sve institucije zemlje koja je pristupila COST akciji. Budući je Hrvatska potpisala Memorandum o suglasnosti, ova akcija otvorena je za sve zainteresirane znanstvenike i istraživače koji se bave nanokompozitnim polimernim materijalima.

Nanokompozitni materijali zbog svojih poboljšanih funkcionalnih i strukturnih svojstava, do kojih dolazi unošenjem nano-čestica, imaju golem tržišni potencijal i nalaze svoju primjenu u kozmetičkoj industriji te automobilskoj (pokrovi motora, katalizatori, baterije, čipovi) i svemirskoj industriji. Međutim, njihova masovna proizvodnja i komercijalizacija i dalje su velik izazov zbog nedostatka metoda karakterizacije u realnom vremenu, instrumenata, opreme, ali i stručnog i kvalificiranog osoblja. Da bi nanotehnologija napredovala, potrebno je obrazovati istraživače i inženjere, izraditi studije procjene sigurnosti i utjecaja nanomaterijala na ljudsko zdravlje i okoliš. Upravo je cilj ove COST akcije stvoriti interdisciplinarnu istraživačku mrežu koja će omogućiti stvaranje veza unutar Europskog istraživačkog prostora te doprinijeti znanstvenoj izvrsnosti u području nanomaterijala.

COST (European Cooperation in Science and Technology) najstariji je program znanstvene suradnje europskih zemalja pokrenut 1971. godine. Sudjelovanje država članica dobrovoljno je i regulirano potpisivanjem Memoranduma o suglasnosti. Pojedini istraživački projekt okuplja najmanje 5 sudionika iz različitih država članica i u prosjeku traje 4 godine. Prednost suradnje u okvirima COST-a jest činjenica da se ravnopravnom suradnjom na projektima stvaraju uvjeti za sve ostale oblike međunarodne suradnje, a nacionalni se programi povezuju s istraživanjima u Europi i svijetu. Do danas je fleksibilan pristup COST programa doveo do uspješne koordinacije više od 200 akcija, koje su utrle put prema nekim drugim istraživačkim programima EU-a.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.