Prijeđite na glavni sadržaj

Državnim nagradama za znanost nagrađeno čak šestero znanstvenika IRB-a

29.9.2015.
Državnim nagradama za znanost nagrađeno čak šestero znanstvenika IRB-a

Odbor za podjelu državnih nagrada za znanost Hrvatskoga sabora, na jučer održanoj sjednici, donio je odluku o dodjeli državnih nagrada za znanost za 2014. godinu, kojom je ukupno dodijeljena 31 znanstvena nagrada u četiri kategorije. Čak šestero znanstvenika IRB-a nagrađeno je u tri kategorije. Godišnjom nagradom za znanost nagrađeni su dr. sc. Ivan Halasz, dr. sc. Ivo Piantanida i dr. sc. Darko Orešković, godišnjom nagradom za popularizaciju i promidžbu znanosti Odbor je nagradio dr. sc. Marka Košičeka i dr. sc. Sašu Cecija, a znanstvena novakinja dr. sc. Dunja Šamec nagrađena je godišnjom nagradom za znanstvene novake.

Državne nagrade za znanost dodjeljuje Republika Hrvatska za iznimno važna dostignuća u znanstveno-istraživačkoj djelatnosti, za proširenje znanstvenih spoznaja i za znanstvena ostvarenja u primjeni rezultata znanstveno-istraživačkog rada koja su postigli znanstvenici, istraživači i znanstveni novaci te predstavlja najviše priznanje koje se dodjeljuje hrvatskim znanstvenicima. Institut Ruđer Bošković čestita svim nagrađenim znanstvenicima!

Detaljno obrazloženje nagrada za sve laureate možete pronaći na stranicama Hrvatskog sabora, a u ovom priopćenju IRB-a sa zadovoljstvom izdvajamo obrazloženja nagrada za ruđerove znanstvenike:

'Dr. sc. Ivan Halasz, znanstveni suradnik IRB-a nagrađuje se za značajno znanstveno dostignuće u području prirodnih znanosti, polju kemije, za važan doprinos u razvoju dvaju novih in situ metoda koje omogućuju praćenje tijeka mehanokemijske reakcije bez zaustavljanja procesa mljevenja i otvaranja reakcijske posude radi uzorkovanja reakcijske smjese. Metoda za kvantitativno određivanje udjela amorfne faze u mehanokemijskoj reakcijskoj smjesi koristi kristalni silicij kao interni standard. Druga in situ metoda temelji se na Ramanovoj spektroskopiji i prati tijek reakcije na molekulskoj razini.

Dr. sc. Ivo Piantanida, znanstveni savjetnik IRB-a nagrađuje se za značajno znanstveno dostignuće u području prirodnih znanosti, polju kemije. Njegova su istraživanja rezultirala važnim otkrićem malih organskih molekula koje imaju svojstvo prepoznavanja jednolančanih i dvolančanih oligonukleotida, nukleotidnih sekvenci i molekula koje vežući se na DNA i/ili RNA pokazuju svojstvo fluorescencije. To predstavlja veliki iskorak u razvoju novih selektivnih DNA/RNA obilježivača i njihovoj primjeni, te u dijagnostici i razvoju novih selektivnih DNA/RNA vezujućih molekula s važnim biološkim učincima

Dr. sc. Darko Orešković, znanstveni savjetnik, IRB, nagrađuje se za značajno znanstveno dostignuće u znanstvenom području biomedicina i zdravstvo, za znanstveni opus posvećen istraživanjima koja su dovela do nove hipoteze o regulaciji intrakranijskoga tlaka. Prema toj hipotezi intrakranijski tlak likvora ovisi o zakonima mehanike tekućine i anatomskim karakteristikama u sklopu kranijalnoga i spinalnoga likvorskog prostora, a ne kao što se dosad vjerovalo o sekreciji, cirkulaciji i apsorpciji likvora. Profesor Orešković do sada je publicirao 54 rada, od toga 37 izvornih znanstvenih radova objavljenih u CC i WOS bazama. Kumulativan IF svih radova je 76,756, a kumulativan IF najboljih 10 radova je 43,771. Broj citata u WOS bazi je 347, h-indeks 10. Bio je mentor u 2 doktorata znanosti.

Godišnjom nagradom za popularizaciju i promidžbu znanosti nagrađuju se dr. sc. Marko Košiček, i dr. sc. Saša Ceci za iznimne uspjehe u popularizaciji područja prirodnih znanosti, posebice za organizaciju i vođenje TV-emisija „Treći element“ na Hrvatskoj radioteleviziji. Koncept tih emisija osmislili su sami i to kao konstruktivni odgovor na prisutne mnogobrojne pseudoznanstvene sadržaje. Posebno je važno inzistiranje na stručnoj obradi tema za zainteresiranu laičku publiku te pionirska uloga u učinkovitom načinu za uključivanje velikog broja (do sada više od 200) hrvatskih znanstvenika u popularizaciju i otklanjanje zabluda o znanosti.

Dr. sc. Dunja Šamec, znanstvena novakinja IRB-a, nagrađuje se u području biotehničkih znanosti, polju biotehnologija, grani biologija. Znanstvena novakinja dr. sc. Dunja Šamec objavila je u 2014. godini 4 znanstvena rada iz skupine A1 od kojih 2 rada pripadaju prvoj kvartili (IF 3,259 i 3,535). Njezin znanstveni interdisciplinarni pristup u istraživanju biljnih sekundarnih metabolita koji uključuje istraživanja njihove uloge u biljnom rastu i razvitku odnosi se i na njihovu potencijalnu primjenu u taksonomiji te prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Ta istraživanja vezana uz metabolite svrstavaju se u područje nove znanstvene discipline – metabolomike – koja predstavlja jednu od baza za suvremena funkcionalna istraživanja u biljnoj biologiji.''

Nagrade za životno djelo dodijeljene su Miloradu Milunu u području prirodnih znanosti, Vjekoslavu Sinkoviću u području tehničkih znanosti, Borisu Labaru u području biomedicinskih znanosti, Mileni Mandić u području biotehničkih znanosti, Ivanu Šiberu u području društvenih znanosti i Igoru Fiskoviću u području humanističkih znanosti.

Odbor dodijelio četrnaest godišnjih nagrada za znanost, pet godišnjih nagrada za popularizaciju i promidžbu znanosti te šest godišnjih nagrada za znanstvene novake. U priopćenju Sabora navodi se još kako su Državne nagrade za znanost najviša priznanja koja Hrvatski sabor dodjeljuje za znanstvena dostignuća u jednoj godini, a koje se Dodjeljuju se na temelju odredbi Zakona o hrvatskim državnim nagradama za znanost.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.