Prijeđite na glavni sadržaj
Novi strukturni projekt IRB-a i HAZU-a vrijedan 16 milijuna eura

EU fondovima do inovativnog i konkurentnog morskog eksperimentalnog centra u Rovinju

24.2.2015.
EU fondovima do inovativnog i konkurentnog morskog eksperimentalnog centra u Rovinju

Još jedan projekt Instituta Ruđer Bošković (IRB) na putu je za Bruxelles. Riječ je o strukturnom projektu Morski eksperimentalni centar bioraznolikosti – MORExpo kojeg provode 'Ruđerov' Centar za istraživanje mora u Rovinju i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU).

Naime, ovaj projekt, vrijedan 16 milijuna eura, nedavno je uvršten na indikativnu listu infrastrukturnih projekata Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta (MZOS) za Europski fond za regionalni razvoj 2014. - 2020. te je u iščekivanju zelenog svjetla iz Bruxellesa.

Osnivanje ovakvog tehnološki sofisticiranog centra ojačat će međunarodnu konkurentnost IRB-a i HAZU-a kao centara znanstvene izvrsnosti te povećati kvalitetu temeljnih i usmjerenih istraživanja u području oceanologije.

Naime, oceanološke aktivnosti ruđerovog Centra za istraživanje mora (CIM) mogu se sažeti kroz pojmove nadzora (monitoringa), provedbe temeljnih i primijenjenih istraživanja te obrazovnih aktivnosti. Sve te aktivnosti izrazito su višeslojne i multidisciplinarne, što je jedna od strateških i komparativnih prednosti IRB-a. Međutim, postojeći objekti u izrazito su lošem stanju. Riječ je o objektima izgrađenim 1891. godine, te vremešnim laboratorijima i instrumentima, a istraživački brod Vila Velebita, drvene konstrukcije, koji  je znanstvenicima na raspolaganju star je 70 godina. Iako su i s ovakvom zastarjelom infrastrukturom znanstvenici CIM-a ostvarili odlične rezultate u suradnji s javnim i gospodarskim sektorom te povukli značajna sredstva iz EU fondova, nažalost zbog svega navedenog, nerijetko su bili primorani odbiti velik broj vrijednih projekata i partnerstva.

Ključna uloga u kreiranju javnih politika u očuvanju morskog ekosustava

''Zahvaljujući projektu MORExpo moći ćemo iz temelja obnoviti zgradu, modernizirati postojeću i nabaviti neophodnu kapitalnu opremu, obnoviti i opremiti akvarij, izgraditi novi istraživački brod te ćemo tako napokon dobiti jedinstveni centar u ovom dijelu regije koji će imati višestruke namjene, od prvenstveno znanstveno-istraživačke, do obrazovne i komercijalne.'' – istaknula je dr. sc. Maria Blažina, koordinatorica projekta.  

Centar bioraznolikosti

Projekt će omogućiti uspostavu modernog Morskog eksperimentalnog centra bioraznolikosti opremljenog vrhunskom tehnologijom i sadržajima te novim istraživačkim brodom.

Institut Ruđer Bošković preko Centra za istraživanje mora u Rovinju ima značajnu ulogu u Republici Hrvatskoj u osiguravanju znanstvene podloge za procjenu kvalitete okoliša te implementaciju direktiva Europske unije vezanih uz more kao i kreiranju javne politike vezane uz očuvanje i održivost morskog ekosustava te bioraznolikosti.

Stvaranje hrvatske brodske istraživačke flote

''Važno je istaknuti da će projekt MORExpo omogućiti značajan iskorak u kvaliteti i geografskom dosegu aktivnosti IRB-a na području oceanoloških istraživanja, osobito sustavnog praćenja stanja Jadrana, što je jedna od temeljnih stručnih djelatnosti Centra za istraživanje mora. Krajnji cilj takvih istraživanja je postizanje dobrog stanja okoliša te pravovremeno upozoravanje na nastale promjene, kako bi se mogle spriječiti potencijalno opasne situacije. Upravo su programi praćenja antropogenih utjecaja, te prirodnih pojava neuobičajenog intenziteta ti koji omogućuju i procjenu njihovog učinka na ljudsko zdravlje, marikulturu, ribarstvo i turizam, što je od velike važnosti za održivo upravljanje obalnim pojasom.'' – potvrdila je Blažina.

Osnivanje vodećeg centra u regiji

Realizacija projekta MORExpo omogućit će IRB-u i HAZU-u da se nametnu kao vodeći centar u regiji za davanje znanstvene i stručne podrške u području inovativnih istraživanja koja se temelje na morskim resursima od nanotehnologije, naprednih materijala, industrijske biotehnologije te napredne proizvodne tehnologije s visokim potencijalom kreiranja tržišnih inovacija.

Projekt MORExpo omogućit će značajan iskorak u kvaliteti i geografskom dosegu aktivnosti IRB-a na području oceanoloških istraživanja, osobito sustavnog praćenja stanja Jadrana.

IRB će tako dobiti interdisciplinarnu bazu potrebnu za transnacionalna i međusektorska partnerstva za održivi razvoj morskog i pomorskog gospodarstva u skladu sa strategijom Plavog rasta EU, te preuzeti vodeću ulogu u regiji na globalnom lancu vrijednosti prema razvoju aktivnosti koje stvaraju dodanu vrijednost u primjeni ključnih inovacijskih tehnologija (eng. Key Enabling Technologies, KET), posebice na području energetike, marikulture, medicine, farmacije i naprednih materijala.

''Svi infrastrukturni projekti IRB-a, provode se tako da budu komplementarni. Povjerenstvo za strukturne fondove IRB-a i partneri rade na tome da se isti principi O-ZIP-a - dakle, samoodrživost, otvorenost, kadrovska dostatnost i promoviranje samo onih grupa koje već imaju dokazanu izvrsnost – budu implementirani za sve strukturne projekte IRB-a.'' – dodao je dr. sc. Tome Antičić.

MORExpo u skladu s misijom HAZU-a

Kroz projekt MORExpo Hrvatska akademija aktivno provodi svoju misiju promicanja znanosti, očuvanja hrvatske kulturne baštine te koncepta gospodarskog razvoja na temelju znanstvenih spoznaja.  Projekt je pomno usklađen s temeljnim zadacima Akademijinog Znanstvenog vijeća za prirodoslovna istraživanja Jadrana, koje se zalaže za održivo gospodarenje Jadranskim morem, razvoj energetike, pomorskog prometa, turizma, ribarstva i marikulture te ocjenu ekoloških rizika s posebnim naglaskom na biološku raznolikost i zaštitu živih organizama.  

“Projekt MORExpo omogućiti će aktivniju ulogu vrhunskih znanstvenika i stručnjaka HAZU-a u hrvatskom istraživačkom prostoru, kao i daljnje poticanje obrazovanja, kompetitivne znanosti i razvoja gospodarstva temeljenog na inovacijama. Time Akademija, u skladu sa svojim programskim načelima i društvenom odgovornošću, ostvaruje ključne preduvjete integriranja hrvatske znanosti u europske i svjetske znanstvene tokove. Dodana vrijednost projekta MORExpo očekuje se u pozitivnom utjecaju na gospodarski sektor, provedbom temeljnih i primijenjenih istraživanja na područjima koja imaju visok tržišni potencijal, povezivanjem sa subjektima iz realnog sektora kroz projekte, usluge i ekspertize te prijenos znanja i popularizaciju znanosti.” – zaključio je akademik Zvonko Kusić.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.