Prijeđite na glavni sadržaj

Efikasnim postupkom do novih organskih superbaza

29.1.2014.
Efikasnim postupkom do novih organskih superbaza

Znanstvenica iz Zavoda za fizičku kemiju IRB-a dr. sc. Katarina Vazdar, u suradnji s kolegama iz Češke i Estonije, objavila je rad u jednom od najutjecajnijih časopisa u području kemije Angewandte Chemie International Edition (IF 13.455) u kojem je istražila pripravu novih, trenutno najjačih poznatih organskih superbaza koje ne sadrže toksične elemente.

Superbaze su kemijski spojevi koji posjeduju iznimnu sposobnost "otimanja" protona s drugih molekula.

Razumijevanje reakcija prijenosa protona od izuzetne je važnosti za kemiju jer procesi prihvaćanja i otpuštanja protona utjelovljuju osnovne kemijske reakcije, a često predstavljaju i početni korak mnogih organskih i biokemijskih transformacija. To superbaze čini nezamjenjivim u cijelom nizu znanstvenih istraživanja i industrijskih procesa kao što je npr. proizvodnja biodizela.

Većina postojećih superbaza je relativno nestabilna uz usko područje primjene. Također, postupak njihove priprave je često složen i skup, a konačni proizvod visoko toksičan i slabo topljiv u nepolarnim otapalima korištenim u organskoj sintezi. Zbog svega navedenog, veliki izazov moderne organske kemije je pronalazak i priprava novih, učinkovitijih i ekološki prihvatljivih superbaza.

Vrijednost ovog istraživanja je upravo u pripravi novih, trenutno najjačih poznatih organskih superbaza koje ne sadrže toksične elemente poput fosfora, a sintetiziraju se na jednostavan način od jeftinih materijala i u kratkom vremenu. Istraživanje je potkrijepljeno i računalnom analizom spojeva i njihove bazičnosti, a nove superbaze omogućit će daljnji razvoj katalizatora u organskoj kemiji, ali će naći i potencijalnu primjenu u cijelom niz industrijskih procesa kao što su proizvodnja nafte i naftnih derivata, farmaceutskoj industriji, nanotehnologiji itd.

Dr. Vazdar zaposlena je u Laboratoriju za sintezu i procese samoorganizacije organskih molekula Zavoda za fizičku kemiju, a ovi rezultati predstavljaju dio istraživanja provedenih tijekom dvogodišnjeg poslijedoktorskog usavršavanja na Institutu za organsku kemiju i biokemiju u Pragu.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.