Prijeđite na glavni sadržaj

Elsevier je ažurirao studiju o najutjecajnijim svjetskim znanstvenicima prema odabranoj metodologiji

Zapažene rezultate ostvarili su i znanstvenici Instituta Ruđer Bošković
9.11.2021.
Elsevier je ažurirao studiju o najutjecajnijim svjetskim znanstvenicima prema odabranoj metodologiji

Izdavačka kuća Elsevier nedavno je objavila ažuriranu studiju o najcitiranijim svjetskim znanstvenicima, koju je izradila istraživačka grupa sa Sveučilišta Stanford u Kaliforniji (SAD), pod vodstvom profesora Johna Ioannidisa. Na njoj se nalazi više od 100 tisuća najcitiranijih svjetskih znanstvenika razvrstanih u 22 znanstvena područja i 176 grana, a obuhvaća najcitiranijih 2 posto svjetskih znanstvenika u 2020. godini, kao i u cjelokupnoj karijeri, a među kojima su i znanstvenici Instituta Ruđer Bošković.

Analiza je rađena na podacima o publikacijama i njihovoj citiranosti iz bibliografske i citatne baze podataka Scopus zaključno s krajem 2020. godine, a temeljena je na složenom modelu koji koristi šest standardiziranih metrika znanstvene produktivnosti.

Znanstvenici su za potrebe studije osmislili složeni pokazatelj uspješnosti znanstvenika koji se zove utjecaj citiranosti koji u obzir uzima šest citatnih metrika, a to su ukupni citati, Hirschov h-indeks, Schreiberov hm-indeks prilagođen koautorstvu, broj citata radova na kojima je znanstvenik jedini autor, broj citata radova na kojima je autor jedini ili prvi autor, te broj citata radova na kojima je znanstvenik jedini, prvi ili zadnji autor.

U okviru studije objavljene su dvije liste - najutjecajnijih znanstvenika za 2020. godinu te lista najutjecajnijih znanstvenika za cjelokupnu znanstvenu karijeru. Ovim putem čestitamo svim znanstvenicima na predanom radu i postignutim rezultatima.

Liste se mogu naći na poveznici.    

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.