Prijeđite na glavni sadržaj
Predavanjem o prostoru i vremenu u suvremenoj fizici

Eminentni francuski fizičar Jean-Marc Lévy-Leblond na IRB-u

10.4.2014.
Eminentni francuski fizičar Jean-Marc Lévy-Leblond na IRB-u

U sklopu međunarodnog umjetničko-znanstvenog projekta 'Strukture nevidljivog' na Institutu Ruđer Bošković eminentni francuski znanstvenik Jean-Marc Lévy-Leblond, profesor emeritus na Sveučilištu u Nici, održat će predavanje na temu: 'Predstavljanja prostora i vremena u suvremenoj fizici'. Predavanje će se održati 15. travnja 2014. u dvorani III. krila Instituta Ruđer Bošković, Bijenička cesta 54, s početkom u 17:00h.

Danas kao profesor emeritus na Sveučilištu u Nici, a do 2002. profesor na odsjecima za fiziku, filozofiju i komunikacije, Jean-Marc Lévy-Leblond atipičan je znanstvenik. Ističe se ne samo po brojnim radovima u području teorijske fizike i matematike, već i po velikom angažmanu u području znanstvenog obrazovanja, koje uključuje i književnike, te svojim značajnim doprinosima u području povijesti, politike i filozofije znanosti.

Tijekom predavanja će biti riječ o tome kako su moderne matematičke i fizičke znanosti preokrenule naše teorijske koncepcije prostora i vremena pa tako danas govorimo o prostorima koji imaju više od tri dimenzije, zakrivljenim prostorima, teorijama relativnosti te raspolažemo s jako puno sličnih pojmova koji su nam neophodnih za današnje shvaćanje svijeta. Jean-Marc Lévy-Leblond će pokušati odgovoriti na pitanja poput: možemo li predstaviti te ideje bez upotrebe sofisticiranih matematičkih pojmova i možemo li ih predočiti, te koje postupke vizualizacije i imaginacije moramo pritom upotrijebiti.

Međunarodni projekt 'Strukture nevidljivog' okuplja svjetski poznate umjetnike i znanstvenike, a glavni dio programa odvija se u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu i to od 16. travnja 2014. do 15. lipnja 2014. godine. Na poseban način, izložbenim postavom i kroz prateća događanja, znanstvenici i umjetnici predložiti će odgovore na pitanje: 'Kako pristupiti nepoznatom, granicama znanja, spoju materijalnog i nematerijalnog svijeta u ljudskoj svijesti?'

Osim predavanja na IRB-u, zagrebačku izložbu pratit će niz predavanja i susreta sa znanstvenicima i umjetnicima u suradnji s Tehničkim muzejom i Akademijom likovnih umjetnosti, a nakon toga projekt se nastavlja u Fondaciji Vasarely u Aix-en-Provenceu, u Francuskoj, u jesen 2014.

Pored uglednog francuskog fizičara i esejista Jean-Marc Lévy-Leblonda, među znanstvenicima valja istaknuti Etienne Ghysa, matematičara iz Lyona, te Danka Bosanca i Davora Horvatića, fizičare iz Zagreba.

Glavni partneri u ostvarenju ovog zahtjevnog projekta u Zagrebu su Francuski institut, Ministarstvo kulture RH i Veleposlanstvo Finske iz Zagreba.

Cilj projekta je, između ostalog, omogućiti publici direktan kontakt s pojedinim umjetnicima i znanstvenicima, te naglasiti mogućnost susreta novih generacija s inovativnim pristupima i razmišljanjima, kako u umjetnosti tako i u znanosti u sklopu likovnih i edukativnih programa Galerije Klovićevi dvori.

U okviru projekta 'Strukture nevidljivog' Jean-Marc Lévy-Leblond boravit će u Zagrebu od 15. do 17. travnja te pored predavanja na IRB-u održati i predavanje u Tehničkom muzeju 17. travnja na temu: 'Umjetnost i znanost danas'. Predavanja će se održati na engleskom jeziku.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.