Prijeđite na glavni sadržaj

Europska komisija preporučila rad znanstvenika CIM-a i UNIDU-a

1.4.2016.

Europska komisija prepoznala je rad znanstvenika ruđerovog Centra za istraživanje mora u Rovinju i Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku te ga preporučila kao primjer upravljanja održivog ribarstva u području sjevernog Jadrana u posljednjem izdanju elektroničkog biltena. Ovaj rad pod naslovom 'Impact of winter oceanographic conditions on zooplankton abundance in northern Adriatic with implications on Adriatic anchovy stock prognosis' objavljen je u časopisu Estuarine, Coastal and Shelf Science krajem prošle godine.

Procjene stanja populacija sitne plave ribe u Jadranskom moru osnova su za dugoročno iskorištavanje pelagijskih resursa u ribarstvu Republike Hrvatske. Izlov inćuna, Engraulis encrasicolus (L.), jedne od komercijalno najvažnijih vrsta jadranskeplave ribe, značajno se razlikuje iz godine u godinu. Izlovi u sjevernom Jadranu podudaraju su se s promjenama u sistemu strujanja vodenih masa koji posljedično utječu na veličinu primarne i sekundarne produkcije.

Znanstvenice iz rovinjskog Centra za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković, dr. sc. Romina Kraus i dr. sc. Nastjenjka Supić, u suradnji s dubrovačkim znanstvenicima iz Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku dr. sc. Davorom Lučićem i dr. sc. Jakicom Njire, utvrdili su povezanost zimskih uvjeta i veličine biomase inćuna.

Tijekom zime 'tipa B', vodene mase izlaze iz sjevernog Jadrana što uzrokuje povećanje slanosti. Kod zime „tipa A“ vode iz rijeke Po bogate nutrijentima šire se diljem sjevernog Jadrana, što dovodi do povećane proizvodnje fitoplanktona, a zatim i razvoja zooplanktona, glavnog izvora hrane inćunu. U istraživanju je obuhvaćen dugogodišnji niz (1977.- 2007.) fizikalnih, hidrografskih i planktoloških podataka. Rezultati pružaju mogućnost predviđanja izlova inćuna na Jadranu na temelju meteoroloških uvjeta u jesen i hidrografskih početkom godine. Autori predlažu kontinuirano praćenje stanja ribljeg fonda uz oceanografska istraživanja, nazvan 'fine-tuning' mehanizam predviđanja, a koji bi dugoročno imao korist na okoliš i gospodarstvo.

Europska komisija preporučila rad znanstvenika CIM-a i UNIDU-a

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.