Prijeđite na glavni sadržaj

Europska organizacija za nuklearna istraživanja (CERN) otvorila suvremeni edukacijsko-znanstveni centar

16.10.2023.
Europska organizacija za nuklearna istraživanja (CERN) otvorila suvremeni edukacijsko-znanstveni centar

CERN, jedan od vodećih istraživačkih centara u svijetu čijim se kapacitetima u provedbi istraživanja koristi oko 12 000 znanstvenika diljem svijeta, svečano je otvorio 7. listopada 2023. godine u Ženevi novi suvremeni centar namijenjen edukaciji i popularizaciji znanosti. Tijekom svečane inauguracije, CERN je predstavio suvremeni centar u prisutnosti predsjednika Švicarske Konfederacije gosp. Alaina Berseta, donatora, ministara i drugih visokih dužnosnika iz zemalja članica CERN-a, kao i pridruženih članica.

Novi centar, koji je dizajnirao svjetski poznati arhitektonski studio Renzo Piano Building Workshop, otvoren je za posjetitelje iz cijeloga svijeta.

U ime Ministarstva znanosti i obrazovanja na svečanoj inauguraciji sudjelovao je ravnatelj Uprave za znanost i tehnologiju dr. sc. Hrvoje Meštrić dok je u ime Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu sudjelovao dekan, prof. dr. sc. Mirko Planinić, predstavnik RH u CERN-ovu financijskom odboru, a u ime Instituta Ruđer Bošković (IRB) dr. sc. Vuko Brigljević, predstavnik RH u Vijeću CERN-a.

Ravnatelj Meštrić tom je prigodom sudjelovao u panel diskusiji na temu Radna snaga sutrašnjice: kako razvijati vještine potrebne za društvo. Ravnatelj je istaknuo kako se Hrvatska suočava s izazovom emigracije stanovništva i odljeva visokoobrazovanih stručnjaka, no istodobno je naglasio nužnost privlačenja talentirane radne snage i zadržavanja visokoobrazovnih stručnjaka u Hrvatskoj. Navedeno zahtijeva ulaganje u razvoj potrebnih i ključnih vještina prilagođenih suvremenim izazovima na tržištu rada kao i usklađivanje s brzim tehnološkim napretkom, zaključio je ravnatelj dr. Meštrić.

Zaključno je Fabiola Gianotti, generalna direktorica CERN-a, naglasila važnost edukacije i popularizacije znanosti te je istaknula kako će CERN-ov suvremeni centar predstavljati mjesto gdje će se svakog dana znanstvenici i javnost integrirati.

Podsjetimo se, IRB ima dugu tradiciju istraživačkog rada u polju fizike elementarnih čestica, pri čemu je prva suradnja s CERN-om ostvarena 1986. godine kroz sudjelovanje u eksperimentima NA35 i NA44, kao i u projektu RD26 koji se odnosio na razvoj RICH detektora. Kroz protekle desetljeće, partnerstvo je prošireno i uključivalo mnoštvo eksperimenata i inicijativa, uključujući eksperiment OPERA, detektor ALICE, sudjelovanje u NA49 / NA61 (SHINE) eksperimentima, pretragu aksiona u projektima CAST – IAXO, rad na CMS eksperimentu, angažman na CERN ISOLDE i istraživanja u okviru MAGIC: High Energy Gamma Ray Astronomy. Suradnja se također odvijala u razvoju napredne instrumentacije, vidljivo kroz projekte poput RD50 i RD53.

IZVOR, Foto: MZO

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.