Prijeđite na glavni sadržaj
Jačanje suradnje u istraživanju i primjeni fuzijske energije u sklopu Konzorcija EUROFusion

Fuzija u Dubrovniku

31.3.2014.
Fuzija u Dubrovniku

Institut Ruđer Bošković, Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu (FESB) te britanski Centar za fuzijsku energiju u Culhamu (CCFE) organiziraju europski skup: 'FUZIJA U DUBROVNIKU'. Skup će se održati 3. i 4. travnja 2014. u Inter-Sveučilišnom Centru, Don Frana Bulića 4, Dubrovnik. Tijekom događanja vodeći domaći i europski stručnjaci u području fuzije istražit će mogućnosti bilateralne suradnje i potencijalne zajedničke projekte u sklopu Konzorcija EUROfusion.

Naime, Europska komisija i EURATOM u sklopu Obzora 2020 navode potrebu postojanja ''ambicioznog, ali realističnog plana izvedbe ('Fusion Roadmap') prema fuzijskoj energiji do 2050.'' Većina ciljeva u sklopu 'Fusion Roadmap' povezana je uz uspješnu realizaciju projekta termonuklearnog eksperimentalnog reaktora ITER, gdje bi se testirao cijeli niz tehnologija potrebnih za rad fuzijske elektrane.

Spomenute fuzijske znanstveno-istraživačke aktivnosti će tijekom Obzora 2020 biti ostvarene kroz zajednički istraživački program nacionalnih fuzijskih istraživačkih jedinica iz svih zemalja članica EU, koje su objedinjene u Konzorcij EuroFusion. Za znanstveni rad Konzorcij će raspolagati s više od milijardu eura u idućih pet godina. U Hrvatskoj će ključnu ulogu u ovom procesu imati Hrvatska istraživačka jedinica (Croatian Research Unit - CRU).

Cilj je povećati domaća ulaganja u istraživanja u području fuzije

„CRU-a ima tri ključna cilja. U prvom redu povezati domaće znanstvenike iskusne u razvoju tehnologija i istraživanjima koji su potrebni za ITER, te njihovo povezivanje sa europskim kolegama u Konzorciju EuroFusion. Drugo, kroz niz planiranih aktivnosti, informirati i povezati domaće tvrtke radi formiranja interesnih skupina i zajedničkog nastupa prema europskim natječajima za izgradnju i opremanje ITER-a. Treće, povećati domaća ulaganja u istraživanja u području fuzije, kao i interes studenata i doktoranda za ovu tematiku'' - rekao je dr. Tadić, koordinator CRU-a i član Znanstvenog-tehničkog odbora (STC) EURATOM-a, savjetničkog vijeća Europske komisije za pitanja nuklearne politike.

ITER

Naši znanstvenici nastoje informirati i povezati domaće tvrtke kako bi mogle konkurirati na europskim natječajima za izgradnju i opremanje 13 milijardi eura vrijednog Međunarodnog termonuklearnog eksperimentalnog reaktora ITER.

Hrvatsku fuzijsku istraživačku jedinicu (CRU) osnovali su 26. lipnja 2013. IRB, Institut za fiziku (IF), Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER), Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu (PMF), Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu (FESB) i Sveučilište u Rijeci (UNIRI).

Kako bi se CRU-u i Hrvatskoj kao novoj članici EU olakšalo sudjelovanje u fuzijskom programu EURATOM-a i brzo uključivanje u radne pakete Konzorcija EUROfusion, britanske kolege prihvatile su prijedlog CRU-a, te je Britanska fuzijska asocijacija bila naš 'domaćin' u drugoj polovici 2013. Temeljem Sporazuma o suradnji, kojeg su potpisali dr. sc. Tome Antičić u ime IRB-a (CRU) i prof. dr. sc. Steven Cowley u ime Culham Centra za fuzijsku energiju (CCFE) je CRU privremeno postala vanjska istraživačka jedinica Britanske Fuzijske Asocijacije. Potpora britanskih kolega Hrvatskoj i CRU tijekom 2013. dala je dobre rezultate.

Razvijanje bilateralnih projekata u sklopu EUROfusiona

Upravo zato cilj je ovog dvodnevnog europskog skupa ojačati postojeću hrvatsko-britansku znanstvenu suradnju u fuzijskim istraživanjima, započetu 2013. godine, i to kroz izravne kontakte hrvatskih i britanskih kolega koji se bave istom problematikom u sklopu fuzijskih istraživanja. Također, britanske kolege će pružiti uvid i dodatne informacije hrvatskim znanstvenicima o kompleksnoj istraživačkoj i gospodarskoj strukturi fuzijskog programa EU, budući da je CCFE među osnivačima fuzijskog programa EU, te jedno od dva sjedišta konzorcija EUROfusion.

„U Dubrovniku ćemo okupiti vodeće domaće i europske stručnjake u području fuzije kao što su prof. Steven Cowley, Martin Cox i dr. Elizabeth Surrey. Naš je cilj razmotriti mogućnosti zajedničkih prijava na natječaje u sklopu Radnih paketa konzorcija EUROfusion, ali i izvan njih. Skup je podijeljen na sekcije s područjima moguće suradnje u fuzijskim istraživanjima, s britanskim i hrvatskim predavačima. Uz svaku od sekcija predvidjeli smo posebni panel kako bismo pojačali razmjenu mišljenja. Na ovim će panelima također biti razmatrana mogućnost povezivanja znanosti i gospodarstva, na čemu inzistira Obzor 2020, a u čemu Britanci imaju veliko iskustvo. I tu će ključnu ulogu odigrati Hrvatska fuzijska istraživačka jedinica.“ – zaključio je dr. Tadić.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.