Prijeđite na glavni sadržaj

Galileijeva noć na 'Ruđeru'

14.10.2009.
Galileijeva noć na 'Ruđeru'

Institut 'Ruđer Bošković', Hrvatsko astronomsko društvo i Zvjezdarnica Zagreb pozivaju Vas na Galileijevu noć na 'Ruđeru' koja će se održati u četvrtak, 22. listopada 2009. godine s početkom u 18 sati na Institutu Ruđer Bošković, Bijenička c. 54. Astronomsko promatranje organizira se u čast astronoma Galilea Galileija te u susret proslavi 60. godišnjice Instituta Ruđer Bošković.

Osim astronomskog promatranja, koje će biti okosnica Galileijeve noći, u dvorani III. krila na IRB‐u održat će se i dva popularno‐znanstvena predavanja ‐ dr. sc. Tihomir Surić govoriti će na temu Kako spoznajemo svemir?, a g. Marko Šimac posjetiteljima će ispričati sve o Amaterskoj astronomiji danas. Nakon predavanja posjetitelji će svoju astronomsku avanturu na IRB‐u nastaviti prema košarkaškom igralištu gdje će od 19:30 uz pomoć astronoma volontera kroz nekoliko teleskopa moći promatrati nebo sve do 23 sata. U slučaju lošega vremena bit će upriličena izložba teleskopa i astronomska radionica u zatvorenome.

Galilejeva noć na 'Ruđeru' nastavak je uspješne manifestacije koja se održala na Trgu Bana Jelačića krajem rujna kada je u čarima neba uživalo oko 5000 posjetitelja.

'Ova promatranja najbolja su prilika da građanima, posebice našoj djeci, pokažemo kako je to bilo prije 400 godina kada je Galileo Galilei po prvi puta okrenuo svoj teleskop i otkrivao ljepote svemira ili kada je već u 18. stoljeću Josip Ruđer Bošković u svojoj zvjezdarnici u Milanu uz pomoć atomistike predvidio postojanje zvijezda s vrlo gustom i vrlo razrijeđenom materijom tzv. divove i patuljke, koji su otkriveni tek u 20. stoljeću.' izjavio je dr. sc. Slobodan Bosanac, znanstveni savjetnik na IRB-u.

Institut 'Ruđer Bošković' organiziranjem događaja kao što su Otvoreni dani, Noć pod zvijezdama na 'Ruđeru' i Galilejeva noć nastoji tajne i ljepote znanosti podijeliti sa svojim kolegama i studentima te ih približiti hrvatskim građanima. Ovo promatranje drugo je u sklopu ciklusa astronomskih promatranja i popularno‐znanstvenih predavanja koje 'Ruđerovci' planiraju organizirati i tijekom 2010. godine kada Institut 'Ruđer Bošković' obilježava 60. godišnjicu svojega postojanja.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.