Prijeđite na glavni sadržaj

Generiranje parova polarizacijski spregnutih fotona u Laboratoriju za fotoniku i kvantnu optiku Zavoda za eksperimentalnu fiziku

9.4.2018.
Generiranje parova polarizacijski spregnutih fotona u Laboratoriju za fotoniku i kvantnu optiku Zavoda za eksperimentalnu fiziku

Istraživači istraživačke jedinice „Fotonika i kvantna optika“ Znanstvenog centra izvrsnosti za napredne materijale i senzore (CEMS) danas su dovršili gradnju eksperimentalnog postava izvora parova spregnutih fotona zasnovanog na procesu spontane parametarske pretvorbe (eng. spontaneous parametric downconversion (SPDC), kolinearni proces tipa II) fotona valne duljine 405 nm u parove infracrvenih fotona u PPKTP kristalu te optičkom postavu u Sagnac-ovoj konfiguraciji.

Izvor stabilno generira koincidentne parove polarizacijski spregnutih fotona.

Iako je kvantno sprezanje fotona poznato, ovaj kontraintuitivni efekt i dalje je predmet intenzivnog istraživanja kako na fundamentalnoj, tako i na razini mogućih primjena u kvantnoj komunikaciji, kvantnom računanju i kvantnoj metrologiji, a ostvareni rezultat ključan je za buduća istraživanja ove grupe.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.