Prijeđite na glavni sadržaj

Godišnji znanstveni simpozij Međunarodne astronomske unije po prvi put u Hrvatskoj

U sklopu petodnevnog znanstvenog programa održat će se i znanstveno-popularni događaj za građanstvo uz zanimljivo predavanje dr. sc. Vibora Jelića s IRB-a "U potrazi za prvim zvijezdama u svemiru” te organizirano promatranje noćnog neba teleskopima
28.9.2017.
Godišnji znanstveni simpozij Međunarodne astronomske unije po prvi put u Hrvatskoj

U suradnji sa Sveučilištem u Groningenu, Institut Ruđer Bošković (IRB) od 2. do 6. listopada 2017. godine u Dubrovniku organizira 333. znanstveni simpozij Međunarodne astronomske unije pod nazivom "IAUS 333: Peering towards Cosmic Dawn”.

Tema ovogodišnjeg simpozija je istraživanje kozmičke zore (CD) i epohe reionizacije svemira (EoR), razdoblja u kozmološkoj povijesti tijekom kojeg su nastale prve "zvijezde” u svemiru koje su svojim zračenjem ionizirale prožimajući međugalaktički plin. Ovogodišnji simpozij u Dubrovniku prvi je znanstveni simpozij Međunarodne astronomske unije održan u Hrvatskoj, što samom događanju daje veliku važnost za cjelokupnu znanstvenu zajednicu u našoj zemlji.

Važnost ovogodišnje teme simpozija očituje se u činjenici da razdoblja kozmičke zore i epohe reionizacije sadrže ključ razumijevanja formiranja struktura i evolucije svemira kojeg danas poznajemo, ali se do danas o tim razdobljima zna jako malo. Očekuje se da će upravo ove godine znanstvenici po prvi put uspjeti detektirati kozmološko zračenje emitirano milijardama godina u prošlosti tijekom ta dva razdoblja, i to pomoću radio teleskopa LOFAR (engl. Low Frequency Array) ili MWA (engl. Murchinson Widefield Array).

„Simpozij u Dubrovniku okupit će više od 90 uglednih međunarodnih znanstvenika, a događanja Međunarodne astronomske unije (IAUS) predstavljaju prestižne i prepoznatljive znanstvene konferencije, koje svake godine pokrivaju devet različitih tema iz područja astrofizike. Stoga nam je velika čast da se ovogodišnje izdanje simpozija održava upravo u Hrvatskoj jer se upravo ove godine očekuju i novi pomaci u istraživanju razdoblja sa samog početka stvaranja svemira. Uz to, u sklopu simpozija organizirali smo i znanstveno – popularno događanje za građane na kojem će i sami imati priliku „zaviriti“ u tajne svemira, stoga pozivam sve zainteresirane da nam se pridruže“, izjavio je predsjedatelj ovogodišnjeg simpozija dr. sc. Vibor Jelić s Instituta Ruđer Bošković.

Predavanje "U potrazi za prvim zvijezdama u svemiru"

Uz obilježavanje Svjetskog tjedna svemira i održavanja 333. znanstvenog simpozija Međunarodne astronomske unije, 5. listopada u Umjetničkoj galeriji u Dubrovniku održat će se i predavanje „U potrazi za prvim zvijezdama u svemiru" u organizaciji Instituta Ruđer Bošković, a u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika. Astrofizičar dr. sc. Vibor Jelić s Instituta Ruđer Bošković građanima će približiti znanstvenu problematiku simpozija, a nakon zanimljivog predavanja uslijedit će i promatranje noćnog neba na terasi Umjetničke galerije Dubrovnik teleskopima Astronomske udruga Korčula. Predavanje počinje u 18:15 sati, dok je promatranje neba predviđeno za 19:30 sati, uz besplatan ulaz za sve posjetitelje.

IAUS333 simpoziju u Dubrovniku prethodi dvodnevni znanstveni radni sastanak SKA CD/EoR kolaboracije koji će se održati 28. i 29. rujna 2017. godine na Institutu Ruđer Bošković. Na sastanku će prisustvovati 30 međunarodnih znanstvenika koji će raspravljati o detaljima vezanim za izgradnju budućeg SKA-Square Kilometer Array radio teleskopa u Australiji i Južnoafričkoj Republici, a u kontekstu istraživanja spomenute kozmološke zore i epohe reionizacije svemira. Znanstvenici IRB-a aktivno su uključeni u projekt i vode dvije ciljane znanstvene grupe unutar projekta.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.