Prijeđite na glavni sadržaj

Grupi iz ZOKB-a dodijeljen US patent

7.12.2011.
Grupi iz ZOKB-a dodijeljen US patent

Grupi iz Zavoda za organsku kemiju i biokemiju u sastavu N. Basarić, M. Alešković i K. Majerski dodijeljen je US patent. Patent pod brojem US 8,022.097 nosi naslov “Adamantane-dipyrromethane Derivatives, Method of Preparation and Applications in Anion Sensing”.

Izum se odnosi na derivate adamantanskih dipirometana i njihovu upotrebu. Adamantanski dipirometani se dobivaju reakcijom adamantanskog karbonilnog derivata s pirolom ili pirolskim derivatom u prisutnosti kiseline. Adamantanski diprometani vežu sljedeće anione F-, Cl-, Br-, acetat, HSO4-, NO3-, i H2PO4-, a posebno F-.

Anioni igraju važnu ulogu u kemijskim i biološkim procesima. Mnogi anioni djeluju kao nukleofili, baze, redoks reagensi ili katalizatori koji omogućuju prijelaz između faza, dok većina enzima veže anione kao supstrate ili kofaktore. Nadalje, od velike je važnosti detektirati anionska onečišćenja u prirodnim i otpadnim vodama poput fosfata i nitrata. Stoga je od izuzetnog značaja razviti nove anionske senzore koji bi imali veće konstante asocijacije s anionima i veću selektivnost. Iz tih razloga su anionski senzori predmet intenzivnog istraživanja u posljednjih 20 godina.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.